Top & Flopin de media

Een bizarre vertoning van R. Kelly en de hypocrisie van WNL

Wat er goed was en wat wat minder deze mediaweek? De ratio en kalmte van Gayle King tegenover een schreeuwende R. Kelly, en de dubbele moraal van WNL.

De melodrama en manipulatie van R. Kelly lijken niet meer te werken.Beeld AP

Top

Terwijl wij simpele zielen een debatje voeren over de vraag of je nog mag schuren op Ignition en mag meeblèren met I Believe I Can Fly, gelooft R. Kelly zelf nog altijd in zijn onschuld. En in zijn vermogen ons daarvan te overtuigen.

Woensdag gaf de r&b-zanger, die wordt beschuldigd van seks met minderjarigen en seksueel geweld, een interview aan Gayle King van de Amerikaanse nieuwszender CBS. Het was de eerste keer dat hij de publiciteit opzocht sinds hij opnieuw is aangeklaagd.

Alle vrouwen die hem beschuldigen, liegen volgens Kelly. ‘Hoe stom zou ik moeten zijn om iemand tegen haar wil vast te houden?’, zei hij, eerst lachend, daarna hysterisch emotioneel. Hij begon rechtstreeks in de camera een tirade te houden.

‘Ik vecht voor mijn leven’, krijste hij met overslaande stem, zichzelf op de borst slaand. Daarna stond hij op en begon wild te schreeuwen. Gayle King bleef, ondanks deze bizarre vertoning, kalm en zei: ‘Je kunt niet in de camera blijven ranten, Robert.’

‘Ik heb hulp nodig!’, riep Kelly opeens. ‘Iemand moet me helpen niet zo’n groot hart te hebben.’ Je klinkt, zei King streng, ‘alsof je je een slachtofferrol aanmeet.’ Verslagen legde hij zijn hoofd in zijn handen. 

Zijn melodrama en manipulatie werkten niet meer. Ratio en kalmte wonnen met gemak.  

Haro Kraak

Flop

Het klonk zo nobel, toen WNL-hoofdredacteur Bert Huisjes woensdag besloot dat Denk-voorzitter Tuhanan Kuzu niet meer bij het programma Goedemorgen Nederland mocht aanschuiven als gasthoofdredacteur. Denk had die plek verspeeld vanwege het ‘moeizame standpunt’ van de partij over persvrijheid, verklaarde Huisjes in NRC Handelsblad. Zo wilde Denk onlangs nog ‘in gesprek’ met NTR over de programmering van De Nieuwe Maan omdat de talkshow te ‘negatief’ zou zijn over de multiculturele samenleving.

Terecht plekje op de strafbank dus. Tornen aan onafhankelijke journalistieke programma’s klinkt als censuur en dat verdient een sterk signaal. Maar de volgende dag mocht Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet wél als gasthoofdredacteur plaats nemen in hetzelfde programma.

Twitterde Baudet vorig jaar niet dat NOS-weerman Gerrit Hiemstra ontslagen zou moeten worden omdat hij kritiek had geuit op een tweet van Baudet? Was de FvD niet voor sanering van de Nederlandse Publieke Omroep vanwege ‘grote vooringenomenheid’ in de publieke media?

Niet volgens Huisjes. De opvatting van FvD over de NPO zou slechts te maken hebben met ‘opvattingen over de omvang van de overheid’ en hun ‘ideologische kijk op subsidieverstrekking’, aldus de hoofdredacteur. 

Natuurlijk. En Denk wil in gesprek met NTR omdat ze het werk van De Nieuwe Maan-presentatrice Fidan Ekiz zo bewonderen en graag een handtekening van haar willen.

Nadia Ezzeroili

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden