Een betere wereld en een broodje kaas

De Groene Amsterdammer is dicht bij huis gebleven. De Amsterdamse hoofdcommissaris van politie Bernard Welten, mag de voorzetten van Hubert Smeets inkoppen....

In HP/De Tijd vertelt ex-astronaut Wubbo Ockels, wiens hart dertigseconden stilstond, dat hij de wereld wil verbeteren. Een nobel streven,dat VVD'er Hans van Baalen graag navolgt. Hij vindt overigens ook datdegenen die dat niet willen, strenger moeten worden aangepakt. Want dediplomaat uithangen, zoals minister Bot doet, zet geen zoden aan de dijk.De VVD'er hoeft niet door te bladeren naar het artikel over destudentenweerbaarheid, waarvan hij in Leiden voorzitter is geweest. Een watslappe reportage over slappe corpsstudenten. Toch is de landmacht met hengelukkig, want zo houden de militairen 'contact met de maatschappij'.Wellicht net zo achterhaald is Hugo Brandt Corstius (70). In een'belrondje' zeggen zeven mensen wat ze ervan vinden. HBC zelf zwijgt inParijs. Hoewel... In het vernieuwde Vrij Nederland heeft hij zijn columnmogen houden. De aflevering leest als een havo-opdracht: wat bedoelt deschrijver? Hetzelfde geldt een beetje voor het interview met minister HenkKamp van Defensie. De auteurs constateren treffend dat het lijkt alsof zeop bezoek zijn bij een pingpongspeler die het balletje urenlang tegen eenmuur naar zichzelf laat stuiteren. Je kunt Henk Kamp vragen wat je wilt,de regisseur van de antwoorden heet Henk Kamp.

Dat geldt natuurlijk voor veel gezagsdragers, al valt het soms niet zoop. KLM-baas Leo van Wijk laat in Elsevier ook niet meer los dan hij kwijtwil. Een broodje-kaas en een glas melk tussen de middag doen het in depubliciteit altijd goed voor de veelverdieners. In de Groene lietcommissaris Welten ook al weten dat hij sober luncht. Zelf brood van huismeenemen, zou nog mooier zijn. De zuinige Van Wijk moet dan ook maar eenshet omslagartikel van Elsevier lezen over geheime potjes die echtenotenerop na houden. Het komt in de beste kringen voor: stiekem geld bewaren omleuke dingen mee te doen. En lees anders het stuk over ex-voetballer GeorgeWeah, die miljoenen heeft uitgegeven om via Unicef het lot van Afrikaansekinderen te verbeteren en die nu president van Liberia wil worden.

Gijs Zandbergen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden