Transitie TeamEric Wiebes

Een bericht van het Transitie Team: Wiebes liet zien hoe gelukkig een mens is wanneer die ophoudt nieuwsgierig te zijn

Wekelijks geeft Micha Wertheim op deze plek berichten van het Transitie Team door aan de lezers.

Eric Wiebes aan tafel bij Janine Abbring in Zomergasten. Beeld
Eric Wiebes aan tafel bij Janine Abbring in Zomergasten.

De afgelopen week is er veel geschreven over de uitspraak van minister Wiebes die stelde dat kunst een hobby is waar de overheid niet aan zou moeten bijdragen. Veel mensen trokken de conclusie dat er na de transitie geen plaats meer zou zijn voor kunst. Dat een misverstand. Na de transitie zal er wel degelijk plaats zijn voor kunst. Al zullen de kunsten zich wel moeten aanpassen aan de burger, of zoals wij die noemen: de consument.

Kunstenaars zullen, net als ieder zichzelf respecterend bedrijf, meer moeten investeren in klanttevredenheidsonderzoek. Schrijvers, muzikanten en dichters zullen moeten beschikken over een goed bereikbare klantenservice. Gelukkig zijn we daar al goed mee op weg. Veel theaters sturen na iedere voorstelling een enquête waarin de bezoekers hun ervaringen mogen reduceren tot een cijfer en een opmerking. Op die manier willen we duidelijk maken dat theaterbezoek in niets verschilt van een bezoek aan een hamburgerketen.

De nieuwe samenleving, waar de meerderheid altijd haar zin krijgt, kan nu eenmaal alleen succesvol functioneren als de meerderheid niet wordt lastiggevallen met vermoedens dat er iets van waarde bestaat waar ze niet meteen toegang toe hebben. Nieuwsgierigheid leidt tot vragen, en vragen leiden tot instabiliteit.

Waar het minister Wiebes om ging, en dat is helaas een beetje ondergesneeuwd in de discussie over loodgieters, is dat we in de toekomst een transitie gaan maken van nieuwsgierigheid naar herkenbaarheid. Dat wat we niet kennen, of waar we moeite voor moeten doen om het te leren kennen, zorgt voor onrust, afgunst en wantrouwen. Gelukkig is er steeds meer draagvlak voor die zienswijze. Bij het Festival Oude Muziek in Utrecht hebben we dit jaar een dj gevraagd om een opera van Rameau toegankelijk te maken voor nieuw publiek. De dj speelde voorafgaand en na afloop hard r&b-muziek om te voorkomen dat men zich ongemakkelijk zou voelen. Tijdens de voorstelling zelf onderbrak de dj de muzikanten voortdurend om vergelijkingen te maken tussen Rameau en Jay-Z.

Volgend jaar hoeven de musici alleen de maat nog te klappen, terwijl de dj plaatjes draait. Het jaar daarop kunnen de muzikanten thuisblijven. Wat niet alleen tot een grote kostenbesparing zal leiden, maar ook in een grote toename van het aantal jonge bezoekers van het Festival Oude Muziek.

Wat Wiebes bij Zomergasten vooral liet zien, was hoe gelukkig een mens is wanneer die ophoudt nieuwsgierig te zijn. Daarin is hij de Transitie ver vooruit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden