Een begeesterde docu, Freddie en de terugkeer van The Family

Wat kwam er de laatste dagen weer voor moois bij in het cultuuraanbod? De Volkskrant-specialisten kiezen hun favorieten, van een begeesterde documentaire tot de terugkeer van The Family.

null Beeld
Beeld

1. Documentaire: I Am Not Your Negro

Regie: Raoul Peck

I Am Not Your Negro is een bitter, dwingend betoog dat begeestert. Archiefmateriaal van politiegeweld en rassenrellen loopt akelig soepel over in nieuwsbeelden van nu. Geschreven door James Baldwin, geregisseerd door Raoul Peck, koppen de begintitels van deze voor een Oscar genomineerde documentaire. Je zou bijna geloven dat Baldwin, auteur van romans als Go Tell It on the Mountain (1953) en Giovanni's Room (1956), niet in 1987 is gestorven, maar echt met de Haïtiaanse cineast en activist Peck aan de slag is gegaans.

2. Theater: Freddie

Door Boogaerdt/Vanderschoot. De Wasserij, Rotterdam-Noord, t/m 4 juni.

Wie zijn afstandelijke, kritische harnas aflegt, en meedoet met de voorstelling van Boogaerdt/Vanderschoot maakt bij Freddie momenten mee van diepe existentiële ontroering. Er valt inhoudelijk en artistiek zeker het een en ander op de voorstelling aan te merken, zoals de gebrekkige samenhang tussen de delen, de te uitleggerige teksten en het ogenschijnlijk willekeurige gebruik van icoon Freddie Mercury als publiekstrekker. Maar de toeschouwer wordt beloond met een troostrijke, bijna bovenzinnelijke sensatie van mens-zijn.

null Beeld
Beeld

3. Theater: De man is lam

Van Lucas De Man e.a. Door Het Zuidelijk Toneel, Stichting Nieuwe Helden en Stage-Z. Tournee.

Lucas De Man (35) heeft maandenlang onderzoek gedaan naar de positie van de man - als minnaar, vader, zoon en vriend. Als performer zit De Man bovendien uitstekend in zijn vel. Hij is snel, gevat, charmant, alles lijkt spontaan bij hem op te komen maar is minutieus voorbereid. Af en toe maakt hij een dansje dat in een gayclub niet zou misstaan, maar dat heet tegenwoordig 'genderneutraal', en is dus op een prettige manier verwarrend.

4. Klassiek: Brahms' Requiem Reinvented

Nederlands Kamerkoor o.l.v. Peter Dijkstra. Enschede (20) en Utrecht (21 mei).

Dat het Nederlands Kamerkoor de Cypriotisch-Nederlandse componist Yannis Kyriakides opdracht heeft gegeven Brahms' geliefde Ein deutsches Requiem aan een bewerking te onderwerpen getuigt van durf. Kyriakides' visie op Brahms, Ein Schemen, heeft zoals veel van zijn muziek iets monomaans, maar in de beperking toont zich de meester. Met zijn vrijwel geheel losgezongen ontleningen aan Brahms heeft het stuk een eigen schoonheid en dramatiek.

Het Nederlands Kamerkoor, samen met harpist Remy van Kesteren. Beeld Ronald Knapp / de Volkskrant
Het Nederlands Kamerkoor, samen met harpist Remy van Kesteren.Beeld Ronald Knapp / de Volkskrant

5. Klassiek: John Adams Zaterdag Matinee

Klassiek. Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. John Adams. Solist: Timothy McAllister. Was 6/5, Concertgebouw, Amsterdam maar is nog online terug te luisteren op radio 4.

Je kunt je voorstellen dat iedere saxofonist wel het Saxofoonconcert (2013) van John Adams zou willen spelen. Maar weinigen zullen het zo goed doen als McAllister, die ver weg blijft van de klassieke 'gallische' stijl (afgemeten, veel vibrato, 'mooi'). Wat een longen heeft hij, en wat zweefde de toon die uit zijn altsax kwam - rond, maar soms met een groezelig randje - fantastisch boven de klanken van het Radio Filharmonisch.

null Beeld M. Akernof
Beeld M. Akernof

6. Theater: The Family van Lodewijk de Boer, door Theater Utrecht

Paardenkathedraal, Utrecht. Vanaf 21 mei zijn aflevering 3 en 4 samen te zien; vanaf 25 mei de gehele marathon.

Theatermaker Lodewijk de Boer maakte begin jaren zeventig furore met zijn The Family, en nu brengt Casper Vandeputte het stel terug: boze mensen aan de rand van de samenleving die weinig kans zien op verbetering. Regie en spel zijn zo kleurrijk en innemend dat je deze familie maar al te graag ziet.

null Beeld Julian Waiwald
Beeld Julian Waiwald
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden