Een barre tocht van tien dagen door de Andes

De redactie van Outside, het Amerikaanse blad voor buitensporters, bewandelt soms rare, maar daarom niet minder fascinerende zijpaden. Waar andere bladen in dit genre zich beperken tot de nieuwste zakmessen, gps-apparatuur of tenten, afgewisseld met al dan niet brave, volop geïllustreerde verhalen van, en over, actieve reizigers, schuwt de moeder-aller-buitensport-bladen...

Het tijdschrift vestigde zijn naam definitief met de fameuze reportage van Jon Krakauer, die in 1996 voor het blad een dramatisch verlopen expeditie naar de top van de Mount Everest beschreef. Later verwerkte de schrijvende klimmer dat relaas in zijn bestseller Into Thin Air, nog steeds een van de beste boeken in het genre. Krakauer, een fenomeen in bergsportkringen die ook mooie verhalen over de Eiger schreef, is tegenwoordig onderzoeksjournalist. Hij schreef recent een onthullend boek over de Mormonen van Utah (Under the Banner of Heaven).

In het nieuwste nummer van Outside weer zo'n afwijkend buitensportverhaal. Het magazine biedt volop ruimte aan de barre tocht die Nando Parrado in 1972 door de Andes ondernam, een tocht van tien dagen, over besneeuwde toppen van meer vierduizend meter hoogte.

Mooi gegeven natuurlijk voor een buitensportblad, maar niet zomaar een avontuurlijk verhaal. Parrado was namelijk een van de overlevenden van de ramp op 13 oktober 1972 met het Uruguaanse vliegtuig, dat in slecht weer tegen een 4200 meter hoge berg vloog. Van de 45 mensen aan boord overleefden er 27 mensen de crash. Onder de doden de moeder en de zus van Parrado.

Negen van de overlevenden stierven in de 72 dagen die het duurde voordat de groep gered werd. Het verhaal is bekend; de overlevenden wisten zich in leven te houden met kannibalisme.

Op 13 december 1972, 61 dagen na de crash, vertrokken Parrado en Roberto Canessa in de richting van de onderstaande zon, in de wetenschap dat daar ergens Chili moest liggen. Tien dagen later, na een barre tocht, waarbij ze de steile wanden met hun blote handen bedwongen, troffen ze een boer, die de autoriteiten kon waarschuwen. Op 23 december werden de andere overlevenden door helikopters gered. De doden werden nabij het wrak begraven.

Parrado, die producer werd bij de televisie van Uruguay, is inmiddels al tien keer terug geweest - naar de graven van zijn moeder en zuster. (Canessa, de andere held die de buitenwereld bereikte, is in 1994 nog kandidaat geweest bij de presidentsverkiezingen in Uruguay - hij verloor.)

Alsof het een gewone buitensportbestemming is, beschrijft Parrado hoe je op de plek des onheils komt: je vliegt naar San Rafael, een stadje in Argentinië, dan rijd je drie uur over slechte wegen, totdat de weg ophoudt. Daarna stap je op een paard en rijd je twee dagen tot op vierduizend meter hoogte. 'Dan ben je er.'

Rolf Bos

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden