Review

Een baaierd aan dimensies in Mariken in de tuin der lusten

De voorstelling heeft alles wat je maar kunt wensen, maar de muziek steekt schraal af bij dit moois. De 500 jaar oude tekst van Mariken van Nieumeghen krijgt in de voorstelling van Opera2day een baaierd aan dimensies mee.

Hannah Hoekstra als Mariken. Beeld null
Hannah Hoekstra als Mariken.

Doer d'onconstighe gaet die conste verloren - door de onbekwame gaat de kunst verloren. Mariken zingt het, en het klinkt meisjesachtig onschuldig. Ze spreekt het uit en wordt een volwassen vrouw. Ze krijst het en verandert in een bezetene. Geniale zet van regisseur Serge van Veggel om de hoofdrol van de opera Mariken in de tuin der lusten te laten spelen door een rasactrice als Hannah Hoekstra.

De 500 jaar oude tekst van Mariken van Nieumeghen, over een meisje dat zeven jaar hokt met de duivelse Moenen, krijgt in de voorstelling van Opera2day een baaierd aan dimensies mee. Er is het wagenspel van meesterpoppenspeler Joop Keesmaat, tevens de verteller die je het verhaal doorloodst, er is een heeroom met een zuidelijk zachte g, er is het Latijn van de zangeressen van Cappella Amsterdam en het oude Nederlands van Mariken en Moenen. Niet vreemd dat ze op die duivel valt. Hij krijgt de stem van Julian Podger, vol verleidelijke vertellerskunst. Samen trekken ze een wereld door die steeds verder openbarst.

Pas als de wellustig hoog zingende Paus zelf verschijnt, is haar vergeving vergund, maar niet zonder dat Gods plaatsvervanger op aarde zijn hand net iets te ver in de richting van haar boezem laat glijden. De voorstelling heeft alles wat je maar kunt wensen, van de engelachtige stem van Lucie Chartin tot een draagbaar orgeltje met blaasbalg. De muziek van Calliope Tsoupaki steekt schraal af bij al dit moois. Al na een half uur ben je uitgeluisterd op haar toonladdertjes en archaïsche melodielijnen. Jammer.

Scene uit Mariken in de Tuin der Lusten. Beeld null
Scene uit Mariken in de Tuin der Lusten.

Mariken in de tuin der lusten, Opera, Opera2day. Calliope Tsoupaki. Libretto: Karim Ameur en Serge van Veggel (ook regie). Met Hannah Hoekstra, Asko | Schönberg, Cappella Amsterdam. Den Haag, 11/10. Tournee. Speellijst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden