OMSLAG

Een anticover is ook een cover

Het Vlaamse literaire tijdschrift nY speelt met de conventies.

Erik Van Den Berg
Cover van nY Beeld
Cover van nYBeeld

In iedere vormgever huist zijn tegendeel: de antivormgever. Doorgaans blijft die onzichtbaar, ingetoomd door conventies en praktische bezwaren. Maar soms breekt de rouwdouw los, gooit de kont tegen de krib en tart alles wat smaakvol en verantwoord heet. Befaamd voorbeeld van wat creatief nihilisme vermag: Cal Schenkels ontwerp voor Frank Zappa's Fillmore East, June 1971. De titel zette Schenkel in hanepoten op de verder maagdelijke lp-hoes - streep eronder, klaar. Juist door het schaamteloze simplisme is de hoes klassiek geworden.

Afwijken van de norm kan ook zonder hanepoten. Piet Gerards draaide alles om voor Werktitel, Ben van Melicks oeuvreoverzicht van Gerards' grafische ontwerp (010 Publishers, 2003). De vanouds achterop geplaatste blurb verhuisde integraal naar voren, de achterkant bleef op de streepjescode na leeg. En Frank van der Lindens 644 pagina's tellende Van de levenden niets dan goeds (Bup Vuno, 2009) bleef zelfs geheel omslagloos: het eerste hoofdstuk begint patsboem op de cover.

Antitraditie

Het Vlaamse literaire tijdschrift nY, een voortzetting van Yang (anno 1963) en freespace Nieuwzuid (1999), sluit met aflevering 25 aan bij de antitraditie. Oliver Ibsen, de firmanaam van de vormgevers Boris van den Eynden en Lieven Van Speybroeck, kalkte een slogan op het vuurrode front: De cover is afgeschaft.

Een titel niet zonder bijbedoelingen, legt redactielid Koen Sels uit. 'De goede verstaander kan er, onder meer, een verwijzing in lezen naar de besparingen van de Vlaamse overheid, die ook de literaire bladen treffen.' Die boodschap sluit aan bij de inhoud, waarin auteurs als Christophe Van Gerrewey, Jonas Staal en Johan Sonnenschein munitie leveren voor een kritisch cultuurpolitiek debat . 'Het idee was een cover die niet gaat over protest, maar zelf een vorm van protest is.'

nY nr. 25
Omslag Oliver Ibsen.
Uitgave vzw Yang; euro 9,-. ny-web.be

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden