Een aanbeveling: theatraler dan theater wordt het niet bij Toneelschuur Producties

Gelukkig zijn zij die heel hun leven bij elkaar dromen, leert Pedro Calderón de la Barca ons in een te weinig gespeeld prachtstuk. De jonge regisseur Olivier Diepenhorst brengt het als een op hol geslagen verkleedkist.

null Beeld Sanne Peper
Beeld Sanne Peper

Marco Borsato zong het in 1994: 'De meeste dromen zijn bedrog, maar als ik wakker word naast jou dan droom ik nog.' Gelukkig zijn degenen die heel hun leven bij elkaar dromen. De Spaanse toneelschrijver Pedro Calderón de la Barca (1600-1681) kwam in 1635 al tot dezelfde conclusie. Hij schreef toen Het leven is droom, een geestig, halftragisch toneelstuk (met een happy end) uit de tijd van Shakespeare. Alleen een stuk minder vaak gespeeld dan zo'n beetje alles van de bard der barden.

Jammer genoeg, want het stuk nodigt uit tot feestelijk theater. Voor het laatst maakte Johan Simons er in 2006 een opgewekte opera van. Nu regisseert de jonge Olivier Diepenhorst het stuk als op hol geslagen verkleedkisttoneel bij Toneelschuur Producties. Hij gebruikt daarvoor de gelauwerde vertaling van Eric Coenen, die alles in weldadige, barokke Nederlandse verzen heeft omgezet. De zeven acteurs op het toneel laten de taal knetteren. 'Wat is 't leven? Puur bedrog/ Wat is 't leven? IJdel streven/ waan tot werk'lijkheid verheven/ schimmenspel van gaan en komen. Immers, dromen zijn maar dromen/ en een droom is heel het leven.' Borsato is er niks bij.

Het leven is droom, Theater
Van Pedro Calderón de la Barca, door Toneelschuur Producties
Regie: Olivier Diepenhorst
7/4, Toneelschuur, Haarlem. Tournee t/m 12/5

Het gaat allemaal om koningszoon Sigismond, knap ADHD'erig gespeeld door Krisjan Schellingerhout. Zijn vader Basilius (Titus Muizelaar) sloot hem bij zijn geboorte uit voorzorg op, omdat de sterren hem hadden verteld dat de zoon zijn koninkrijk te gronde zou richten. In zijn kerker verandert Sigismund in een waanzinnig beest. Dus als Basilius de van de werkelijkheid vervreemde Sigismond na jaren toch een kans wil geven zich te bewijzen als koning, worden zijn ergste vermoedens bevestigd. Zoals dat gaat dat met selffulfilling prophecies.

Kleurrijke kostuums, kunstmatige taal, leuke spelers, een knotsgek opblaasdecor van Marc Warning, veel theatraler wordt theater niet. En dat is een aanbeveling.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden