Edith zingt, zuipt, spuit en scheldt

Berlijn is geopend met La Vie en Rose. Het Nederlandse aandeel is dit jaar bescheiden...

Van onze medewerker Jan Pieter Ekker

In Berlijn is donderdagavond de 57ste editie van de Berlinale begonnen met een avond met de Europese cultuur als middelpunt. Het filmfestival opende met de wereldpremière van La vie en rose van de Fransman Olivier Dahan, over het roerige leven van Edith Piaf. Die bracht ook de eerste sterren naar het Berlinale Palast op de Potsdamer Platz, onder wie hoofdrolspeelster Marion Cotillard, die zich Piafs pathetische armgebaren en schuifelende tred feilloos heeft eigen gemaakt.

De komende dagen verwacht Berlinale-directeur Dieter Kosslick nog veel meer grote namen: Cate Blanchett, Robert De Niro, Matt Damon, Antonio Banderas, Jennifer Lopez, Marianne Faithfull en Sharon Stone, evenals oude helden als Lauren Bacall, Clint Eastwood en Arthur Penn, die een Gouden Beer krijgt voor zijn gehele oeuvre. Alleen George Clooney, hoofdrolspeler in The Good German, een thriller die in naoorlogs Berlijn speelt, zegde tot verdriet van Kosslick af. Hij zou druk zijn met filmopnamen.

Kosslick en zijn staf kregen bijna vijfduizend producties ter beoordeling ingestuurd. Daarvan werden er 22 goed genoeg bevonden voor de belangrijkste competitie, die om de Gouden en Zilveren Beren. De start was allerminst bemoedigend. Dahan maakte met La vie en rose een fraai vormgegeven, maar clichérijke, stroperige en uitputtende biopic, die geen enkel nieuw inzicht biedt in het leven van de Franse chansonnière. Édith Giovanna Gassion, zoals haar echte naam luidde, scheldt, vecht, zingt, zuipt, spuit, maakt ruzie, beledigt en neukt. Natuurlijk klinkt tot slot ‘Non, je ne regrette rien’ (‘Nein, ich bereue nichts’).

Behalve La vie en rose koos Kosslick nog drie Franse films: Les Témoins van André Téchiné, Ne touchez pas la hache van Jacques Rivette en Angel van François Ozon, opgenomen in Engeland met Engelse acteurs. Uit Duitsland komen Yella van Christian Petzold en Die Fälscher van Stefan Ruzowitzky; uit de VS Steven Soderberg’s The Good German, Robert De Niro’s The Good Shepherd, Bordertown van Gregory Nava en When a Man Falls in the Forest van Ryan Eslinger.

Het Nederlandse aandeel is bescheiden. Wolfsbergen van Nanouk Leopold is geselecteerd voor het parallelprogramma Internationales Forum des Jungen Films. Ben Sombogaarts Kruistocht in Spijkerbroek maakt kans op de Glazen Beer, de prijs voor de beste jeugdfilm.

Twee korte Nederlandse films dingen mee in de ‘Kurzfilmwettbewerb’: de NPS KORT!-productie Raak van Hanro Smitsman, waarin een jongetje een auto-ongeluk veroorzaakt door een steen van een viaduct te gooien, en The Stalin That Was Played by Me van Daya Cahen. Zij ging op bezoek bij Jevgeni Joegasjvili, kleinzoon en evenbeeld van Josef Stalin.

In de sectie Panorama draait de Nederlands-Amerikaanse coproductie Interview van Steve Buscemi, die zelf te zien is als morsige journalist in de remake van Theo van Goghs film uit 2003. En ook Here’s Looking At You, Boy van de Duitser André Schäfer is een beetje Nederlands: de AVRO is coproducent van de documentaire over de coming-out van de ‘gay and lesbian cinema’.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden