Sciencefiction

Edge of Tomorrow

Edge of Tomorrow is een geslaagde filmvariant op het narratief van een computergame

Berend Jan Bockting

In Groundhog Day beleeft een man dezelfde dag keer op keer opnieuw. De eerste scène van Saving Private Ryan verbeeldt de oorlogshectiek op het strand van Normandië op beklemmende en spectaculaire wijze. In Starship Troopers dienen voetsoldaten als kanonnenvoer in een oorlog tussen de mens en buitenaardse wezens, die worden aangestuurd door één overkoepelend brein. Enzovoort. De overtuigende pre-zomerblockbuster Edge of Tomorrow, een verfilming van het Japanse geïllustreerde boek All You Need Is Kill (2004), oogt in eerste instantie als een cocktail van bovengenoemde filmklassiekers. Majoor Cage (Tom Cruise in optima forma) is in dit geval de man die, tegen zijn wil, vanuit Engeland op een Frans strand wordt gedropt. Wat bedoeld is als verrassingsaanval in een wereldoorlog met moordzuchtige buitenaardsen, ontaardt in een dodelijke hinderlaag waarbij Cruise om het leven komt.

Dan wordt hij wakker, de dag voor de dropping, en begint alles opnieuw. En opnieuw. Tot Cage na tientallen pogingen met behulp van een vrouwelijke supersoldaat (Emily Blunt) uitvogelt waarom de dag zichzelf voortdurend reset - en wat dit betekent voor zijn goddelijke rol op het slagveld.

Juist in dit repetitieve verhaalmechanisme vindt Edge of Tomorrow zijn toon, een laagje dat je kunt bekijken als stiekeme knipoog naar het systeem van voorspelbare spektakelfilms. Maar bovenal werkt het als geslaagde filmvariant op het narratief van een computergame, met zijn hightech wapentuig, levelstructuur en trial-and-error-methode om problemen op te lossen. Visueel zet de vertaling zich door: de camera bevindt zich soms op het wapen of cirkelt in zwaartekrachttartende vrijheid door de lucht.

Met de spectaculaire strandscène komt het pièce de résistance vroeg, waarna er wat veel tijd wordt uitgetrokken om het herhalingsconcept helder te krijgen. Maar achter de duinen volgt uiteindelijk voldoende variatie, inclusief onvermijdelijke liefdescrush, om geboeid te blijven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden