ColumnCPNB Bestseller 60

Ecologische rampen, technologische bedreigingen en Trump: de Bestsellerlijst wordt geregeerd door angst

Jet Steinz bekijkt wekelijks de CPNB Bestseller 60 en vindt daar iets van. Vandaag: angst regeert de wereld.

null Beeld AFP
Beeld AFP

‘Echte macht is angst. Het gaat allemaal over kracht. Laat nooit zwakte zien!’ raadde Donald Trump een van seksueel wangedrag beschuldigde vriend ooit aan. Voormalige vertrouwelingen van de Amerikaanse president schudden die angst van zich af en liepen over hem leeg bij onderzoeksjournalist Bob Woodward, die er een nauwelijks meer schokkend te noemen portret van maakte, dat deze week op 3 binnenkomt in de CPNB Bestseller 60: Angst. Voor de toorn van een grillige meerdere dus, maar ook voor mogelijk fatale beslissingen van een handelingsonbekwame leider.

De wereld, en de Bestsellerlijst met haar, wordt geregeerd door angst. Voor de toekomst en alles wat die met zich mee kan brengen: nucleaire oorlogen, ecologische rampen, technologische bedreigingen, fake news – die Yuval Noah Harari voor ons moet duiden (in 21 lessen voor de 21ste eeuw, op 9); en intussen kijkt Annegreet van Bergen in Het goede leven (5) met weemoed terug op de naoorlogse jaren, toen alles alleen nog maar beter zou gaan.

Angst voor een nieuwe eurocrisis, die Jeroen Dijsselbloem probeert te bezweren door zijn belevenissen als voorzitter van de Eurogroep zo precies mogelijk te beschrijven (in De eurocrisis, 41). De angst om dik te zijn, die voortdurend de kop opsteekt, deze week in Natalia & Walter Rakhorsts Afvallen met gezond en vooral lekker eten (28).

Angst voor meer dan tien ingrediënten – niet voor niets voert Simpel van Yotam Ottolenghi de Top 60 aan, een mijlpaal, want nooit eerder stond er een kookboek op 1.

Angst voor een vreemd geluid in een Russisch woud, alhoewel de hoofdpersoon van Marente de Moors nieuwe roman Foon (54) zich afvraagt ‘waarom je bang [zou] worden van grote geluiden? Wees blij dat de natuur ons nog voor een raadsel stelt. Het is een doodvermoeiende gedachte dat alles in onze macht ligt.’

CPNB Bestseller 60

1) Yotam Ottolenghi, Simpel; Fontaine (3)
2)Lucinda Riley, De zeven zussen; Xander (18)
3) Bob Woodward, Angst; Prometheus (1)
4) Murat Isik, Wees onzichtbaar; Ambo Anthos (22)
5) Annegreet van Bergen, Het goede leven; Ambo Anthos (4)
6) Rachel Renée Russell, Dagboek van een muts 12; De Fontein (1)
7) Yuval Noah Harari, Sapiens; Thomas Rap (82)
8) Elizabeth George, De straf die ze verdient; Bruna (1)
9) Yuval Noah Harari, 21 lessen; Thomas Rap (5)
10) Tommie Niessen,Tommie in de zorg; Ambo Anthos (2)

Tussen () het aantal weken in de top-60

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden