Ecologica is een indrukwekkend boek dat ons vertelt geen wonderen te verwachten

null Beeld
Beeld

Twee miljoen. Meer mensen kunnen er in ons land niet wonen. En wereldwijd zijn dat er maximaal drie miljard. Daar moeten we naartoe. Daar gáát het naartoe, ook als we niets doen. Bioloog Hans Meek verwerpt alle optimistische verhalen en berekeningen die ons wijs moeten maken dat we op deze planeet straks met z'n tien miljard in welvaart kunnen wonen. Nee, we keren terug naar Malthus. De Britse econoom voorspelde twee eeuwen geleden hongersnood en massale sterfte, omdat de bevolkingsgroei geen gelijke tred hield met de groei van de voedselproductie. Aan die ramp wist de westerse wereld de afgelopen twee eeuwen te ontkomen door de rest van de wereld uit te buiten. Maar nu is er geen ontkomen meer aan.

Energie is onze achilleshiel. We zullen nooit in staat zijn aan de kolossaal groeiende energiebehoefte te voldoen. Nu het tijdperk van de fossiele brandstoffen ten einde loopt, is een terugval in de energieproductie onvermijdelijk. Of we verwoesten het hele ecosysteem van deze planeet. Technologie kan ons niet redden, waarschuwt Meek. We kunnen efficiënter werken, recyclen, van alles uitvinden, maar verwacht geen wonderen.

Bovendien hebben we ondanks onze veelgeprezen rationaliteit nog steeds niet afgerekend met hebzucht, met ons heilig geloof in 'groei' en 'ons populatiegedrag'. Meek stelt voor over dat laatste niet langer te zwijgen. We moeten nú gaan nadenken over bevolkingskrimp. Hij beseft dat dat een levensgevaarlijk onderwerp is. Eerdere ingrepen op dat vlak richtten zich op 'ongewenste' rassen, de armen en de zwakken. Meek stelt voor om dit keer de dichtbevolkte gebieden als eerste aan te pakken. Dat zou het onderwerp moeten zijn van de volgende 'brede maatschappelijke discussie'. Verder durft hij niet te gaan.

Ecologica is een drammerig en indrukwekkend boek. De auteur, secretaris van de Werkgroep Voetafdruk Nederland, weet wat hij wil zeggen en heeft al zijn gegevens en argumenten in een ijzeren slagorde opgesteld. Hij analyseert de groei van onze ecologische voetafdruk gedurende de afgelopen twee eeuwen, en wijst op de grenzen die de ecologische wetten daaraan stellen.

Er lijkt geen ontkomen aan. We moeten deze eeuw 15 miljoen Nederlanders kwijt zien te raken. Of we laten de natuur zijn werk doen. Gelukkig is de toekomst niet te voorspellen. Misschien wordt het nog veel erger.

Ecologica

non-fictie

Hans Meek

Eburon;

285 pagina's; euro 24,50.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden