ECI Literatuurprijs voor Martin Michael Driessen

De ECI Literatuurprijs is toegekend aan Martin Michael Driessen (62) voor zijn verhalenbundel Rivieren. Dit maakte juryvoorzitter Louise Fresco donderdagavond bekend in het Theater aan het Spui in Den Haag.

Arjan Peters
Schrijver Martin Michael Driessen wint de ECI Literatuurprijs 2016 met het boek Rivieren. Beeld anp
Schrijver Martin Michael Driessen wint de ECI Literatuurprijs 2016 met het boek Rivieren.Beeld anp

Voor de met 50 duizend euro gedoteerde prijs waren ook Bert Natter, Connie Palmen, Marja Pruis, Tonnus Oosterhoff en Arnon Grunberg genomineerd. Zelf noemde de jury haar keuze ambitieus, gevarieerd en verrassend. Dat laatste was zeker het geval: niet één nonfictietitel uit het afgelopen jaar behaalde de shortlist, en Marja Pruis is behalve romanschrijfster ook redacteur van De Groene Amsterdammer, net als jurylid en boezemvriend Joost de Vries. Op straffe van een schandaal kon Zachte riten van Pruis de prijs niet meer krijgen.

In 'Fleuve sauvage', het eerste verhaal uit de bekroonde verhalenbundel, maakt een alcoholische en mislukte acteur van middelbare leeftijd een kanotocht in de Ardennen. Wellicht kan de schrijver hier zich iets bij voorstellen, want de veelzijdige Martin Michael Driessen - in de jaren zeventig maakte hij vier jaar lang als degenschermer deel uit van de Nederlandse equipe- was in de jaren tachtig en negentig jaren werkzaam als acteur en opera- en toneelregisseur. De acteur in zijn verhaal werpt een halvolle fles whisky het water in, maar de fles volgt hem stroomafwaarts. Zo gemakkelijk komt hij niet van zijn verslaving af.

In 'De reis naar de maan' gaat het om de homoseksuele Julius Durlacher, zoon van een houthandelaar, en zijn knecht Konrad die houtvlotter wil worden en boomstammen over water vervoert, tot de zee aan toe. In het slotverhaal 'Pierre en Adèle' voert Driessen een bijna bijbelse twist tussen een protestantse arme boerenfamilie en een katholieke rijke boerenfamilie op, die door een Frans riviertje van elkaar worden gescheiden.

Het wassende water, de stroom des levens, de zinnen die op vergelijkbare wijze meanderen; de symboliek ligt bij Driessen (sinds 2006 woonachtig op een ark in de Boezemvliet van Puttershoek) voor het oprapen, maar bij een goede schrijver is dat geen bezwaar. Eerder publiceerde hij de kruisridder-roman Gars (1999, AKO-nominatie), de geestige bijbelsatire Vader van God (2012), de novelle Een ware held (2013) en samen met de dichters Liesbeth Lagemaat onder het gezamenlijke pseudoniem Eva Wanjek de historische gothic-roman Lizzie (2015).

De bekroning voor Rivieren is tegelijk een blijk van erkenning voor het korte verhaal, een genre dat we zelden nog zien in de boekhandel of in aanbiedingscatalogi van uitgeverijen. Door verhalen te laten meedingen onderscheidt de ECI Literatuurprijs zich ook van de concurrerende Libris Literatuurprijs. Die is eveneens voor Nederlandstalig proza, maar daarvoor mogen uit commerciële overwegingen alleen romans worden ingezonden.

Recensie: Een rivier als beest, als bindende kracht of juist als erfscheiding

Steeds speelt water een hoofdrol in deze bundel van grote klasse. Martin Michael Driessen is oorspronkelijk en een ongebreideld verteller. Lees hier de recensie (****).

Lezersprijs

Eerder op de avond won Driessen al de Lezersprijs van de ECI Literatuurprijs voor zijn verhalenbundel.

De Lezersprijs is een samenwerking tussen de Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs, NRC, De Standaard en eci, en wordt toegekend door een jury van 50 fervente lezers uit Nederland en Vlaanderen.

Lees hier wat de Volkskrant eerder schreef over de zes genomineerden voor het beste Nederlandstalige literaire boek in de categoriën fictie en non-fictie.

Schrijver Martin Michael Driessen (R) krijgt uit handen van Peter Vandermeersch, NRC-hoofdredacteur, de lezersprijs uitgereikt. Beeld anp
Schrijver Martin Michael Driessen (R) krijgt uit handen van Peter Vandermeersch, NRC-hoofdredacteur, de lezersprijs uitgereikt.Beeld anp
De uitreiking van de ECI Literatuurprijs 2016 vanavond in het Theater aan het Spui in Den Haag, links: Arnon Grunberg. Beeld anp
De uitreiking van de ECI Literatuurprijs 2016 vanavond in het Theater aan het Spui in Den Haag, links: Arnon Grunberg.Beeld anp

undefined

Connie Palmen (L). Beeld anp
Connie Palmen (L).Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden