Echte mannen lezen niet

Geef vader zondag een boek! Of niet, want mannen houden niet van lezen, zeker niet van romans. Dit vooroordeel en andere vindt u onderaan dit stuk, met daarin de boekentips van Maxim Hartman. Mocht u het toch nog aandurven een boek voor hem te kopen.

Maxim Hartman geeft boekentips. Beeld Ivo van der Bent

Terwijl ik dit schrijf ligt mijn kind (man, 19) op de bank een boek te lezen: Just Kids van Patti Smith - in het Engels ook nog! Ik onderdruk de neiging hem hysterisch kussend aan mijn borst te drukken en vraag op rustige toon waarom hij dat niet vaker doet, een boek lezen; en of het klopt dat zijn vriendinnen meer boeken lezen dan zijn vrienden. Het antwoord op de laatste vraag is ja. Het antwoord op de eerste vraag is dat hij en zijn vrienden meestal wel wat beters te doen hebben. FIFA spelen, bier drinken, appen, onnozele filmpjes kijken: 'Je weet wel mam. Leven.'

Ik sla De boekenapotheek (Podium, 2013) open waarin de Britse auteurs Ella Berthoud & Susan Elderkin tegen elke veelvoorkomende aandoening een boek aanbevelen. Op pagina 224 wordt de kwaal 'leven in plaats van lezen, de neiging hebben tot' behandeld: 'Het argument dat je te druk bezig bent met leven om ook nog te kunnen lezen gaat gewoon niet op. Want, zoals Socrates al zei, een leven dat niet wordt uitgeplozen is het leven niet waard.'

De boekencrisis is voorbij, hoor je vaak, maar dat is niet helemaal waar: weliswaar werden in 2015 meer boeken verkocht dan het jaar ervoor, het zijn er altijd nog heel veel minder dan in het 'piekjaar' 2008. Per hoofd van de bevolking kochten Nederlanders in 2015 2,3 boeken (in 2014 waren het er 2,2).

Wilde verhalen

Dat hoofd is vaker van een vrouw dan van een man. Over mannen en boeken doen wilde verhalen de ronde. Dat ze helemaal nooit lezen, althans geen boeken, althans geen échte boeken, althans geen romans. 'Ik sta verbaasd over de onbeschaamdheid, waarmede een dichter of romanverteller u iets op de mouw durft spelden, dat nooit gebeurd is, en meestal niet gebeuren kan', schreef Multatuli al, en zijn Droogstoppel uit Max Havelaar is niet de enige man die niet van fictie houdt. Boekhandels en uitgevers raden voor vaderdag, morgen, louter eenvoudige kost aan: iets over sport, iets over bier, eventueel een voorzichtig kort verhaal.

Als je de Lezeres des Vaderlands mag geloven - een anonieme mevrouw (of meneer) die elke week de boekenkaternen doorvlooit om te controleren of er wel genoeg boeken van vrouwelijke auteurs door genoeg vrouwelijke recensenten worden besproken en daar op internet grimmig verslag van doet - worden echte boeken, althans romans, alleen gelezen door oudere vrouwen met kortgeknipt haar, platte schoenen en een leesbril.

Echte mannen lezen niet; ze schrijven alleen. Zou het echt?

Beeld Ivo van der Bent

Sir Edmund (jaja) buigt zich over de grootste vooroordelen over Man & Boek. Het model op de begeleidende foto's is Maxim Hartman, de mannerigste van alle mannerige mannen van Nederland en een hartstochtelijk lezer bovendien. Er zijn drie punten waarop een boek bij een man kan scoren, volgens Hartman: 'Het levert opwinding (liefst in seksuele zin); het bezorgt je binnenpretjes door de meedogenloze humor; of het maakt je door het lezen ervan nóg beter dan je al was. Alle andere boeken zijn overbodig en zonde van de bomen die zijn gekapt.'

Aleid Truijens


De grootste vooroordelen over Man & Boek

Vooroordeel 1: Mannen lezen niet, ze schrijven alleen

Jongens en mannen zijn leeshaters. Klopt dat cliché en zo ja, hoe is het zo gekomen en is er iets aan te doen?

Vooroordeel 2: Mannen houden alleen van kookboeken als het BBQ-boeken zijn

Voor mannen is een speciaal segment in de kookboekenmarkt ontwikkeld. Met veel rook en vuur en grote stukken dood beest.

Vooroordeel 3: Als mannen toch lezen, dan het liefst een sportboek

Voor boekenhaters begin je toch geen uitgeverij? Marieke Derksen wel. Zij verklaart hoe ze met succes 'lekkere leesboeken voor de man' uitbrengt.

Vooroordeel 4: Als mannen lezen dan is het een strip

Naast het sportboek is het stripboek echt een mannending. Wat een kat is voor een vrouw, is een strip voor een man. Is dat echt zo?

Beeld Ivo van der Bent

Vooroordeel 5: Als mannen lezen dan is het een boek over de natuur

Kayakken op een woeste rivier, vissen vangen, vuurtje stoken: mannen hebben het leuk in de wilde natuur. Of ze lezen erover. Want in de wildernis is een man pas echt een man.

Vooroordeel 6: Een niet-lezend jongetje wordt nooit een lezende man

Een huis vol boeken, maar broertjelief liet ze links liggen. Liever urenlang gamen en desnoods een samenvatting lezen. Tot een paar jaar geleden.

Vooroordeel 7: Lezende vrouwen vinden het heerlijk om een niet-lezende man te hebben die van voetballen houdt en naar eerlijk zweet ruikt

Wat doe je als je vriendje niet van boeken houdt? Een op maat gesneden leeslijst opstellen!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden