Echte horrorverhalen en lekker griezelen met de CPNB Bestseller 60

Jet Steinz bekijkt wekelijks de CPNB Bestseller 60 en vindt daar iets van. Vandaag: huiveringwekkende verhalen over kinderen.

Jet Steinz
Poppen die psychologen gebruiken bij onderzoek naar seksueel misbruik bij kinderen. Beeld anp
Poppen die psychologen gebruiken bij onderzoek naar seksueel misbruik bij kinderen.Beeld anp

Fajah Lourens' Killerbody heeft de CPNB Bestseller 60 nog maar een paar weken verlaten, of haar halfzus Shanti Schiks entert de lijst met Elfin, dat de 34ste plaats bezet. Zo blijft een Top-60-notering binnen de familie. En nee, Elfin is geen fantasyboek over een mythisch wezentje, en Shanti Schiks is niet de nieuwe George R. R. Martin.

In Elfin schrijft ze over het drama dat haar vorig jaar overkwam: haar ex-vriend gooide hun elf maanden oude zoontje Elfin van driehoog uit het raam (om er vervolgens zelf achteraan te springen). Dat hij tot zóiets in staat was, had Schiks nooit gedacht, al waren ze tegen zijn zin uit elkaar gegaan en kon hij soms behoorlijk agressief zijn. Maar, zei ze in een interview: 'Een vader die zijn kind iets aandoet, dat is toch ondenkbaar?'

Toch gebeurt het, een vader die zijn kind iets aandoet - zie ook de vader van Griet Op de Beeck, die in De Wereld Draait Door een half uur tijd kreeg om te vertellen over het seksueel misbruik dat tussen haar vijfde en haar negende plaatsvond.

Dat het heeft plaatsgevonden, daarover zijn de meningen overigens verdeeld: Griet kon zich het misbruik pas weer herinneren na intensieve therapie en het verzamelen van 107 'secundaire bewijzen', en niet iedereen acht hervonden herinneringen even betrouwbaar. Desondanks komt Op de Beecks Het beste wat we hebben, boek één van een trilogie over incest, met stip op 1 binnen.

Omgebrachte en misbruikte kinderen - huiveringwekkende verhalen, té huiveringwekkend voor de jonge lezers die deze week Kinderboekenweek vieren, ook al is het thema dan 'Lekker griezelen'. Zij houden het gewoon bij Pieter Fellers Kolletje en Dirk - Gruwelijk eng! (60), Dit is een boek vol monsters van Guido van Genechten (55), Paul van Loons GriezelWielen (op 43) of de Gruwelijk grappige griezelverhalen van Tosca Menten, Jozua Douglas en Manon Sikkel (12).

CPNB Bestseller 60

1. Griet Op de Beeck
Het beste wat we hebben; Prometheus (1)
Eerste deel van trilogie rond incest.

2. David Lagercrantz
De man die zijn schaduw zocht; Signatuur (4)
Millennium deel 5.

3. Stephen & Owen King
Schone slaapsters; House of Books (1)
Eén vrouw ontkomt aan eng virus.

4. Rachel Renée Russell
Dagboek van een muts; De Fontein (2)

5. Mo Gawdat
De logica van geluk; Brandt (2)

6. Paolo Cognetti
De acht bergen; Bezige Bij (4)

7. Arthur Japin
Kolja; Arbeiderspers (3)

8. Jamie Oliver
De 5 ingrediënten; Kosmos (4)

9. Yuval Noah Harari
Homo Deus; Thomas Rap (32)

10. Roald Dahl
De griezels; De Fontein (20)

Tussen ( ) het aantal weken in de top-60

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden