Review

Echt smeuïg wordt de PindakaasPrins niet

Hoe smeuiig de titel De PindakaasPrins klinkt, echt smeuïg wordt het niet voor het jonge publiek. Broers en zus slepen zingend en acterend salontafels, schemerlampen en kamerplanten mee.

De PindakaasPrins Beeld Ben van Duin
De PindakaasPrinsBeeld Ben van Duin

Leuke titel: De PindakaasPrins. Smeuïg allitererend, klinkt als rap. Jammer dat de jonge theatermaker en -schrijver Freek Vielen onder die titel een potpourri van een tekst heeft afgeleverd. Alsof de staafmixer is gezet in een berg snippers uit sprookjesboeken. Centraal figureren twee broers en één zus, van wie de ouders zo veel bekvechten dat er thuis slechts ijzige kilte heerst. Naar buiten kunnen ze niet, daar regent het dag en nacht. Ze vluchten in hun fantasie, jutten elkaar verbaal op en spelen onderlinge leeftijdsverschillen in een dwaaltocht vet uit. De jongste Jaak is stoer en druk (maar in het 'bos' huilerig bang), zijn broer Valentijntino zorgt en sust (maar raakt in de put) en de oudste, Esmaraldadina, droomt puberend weg met koptelefoon en notebook (wachtend op haar prins). Erik van der Horst, Kaspar Schellingerhout en Maartje van de Wetering willen met fysiek spel en luidruchtig bravoure dit drietal energie en karakter verschaffen. Dat is hard werken omdat ze in de derde persoon over zichzelf vertellen, met nadruk op hun vreemde namen, als in een rijmend sprookje.

Het drietal sleept zingend en acterend het meubilair mee: salontafels, schemerlampen en kamerplanten. De rest van het podium wordt gevuld met 25 muzikanten van Holland Baroque, die mee-acteren, in een regie van Ria Marks. Door de geforceerde plotwendingen raken de ludieke accenten achterop, waarmee Holland Baroque de 18de-eeuwse composities van Richter, Rameau, Rebel, Bach en Telemann van kleur voorziet. Wel lassen Van der Horst en Schellingerhout eigen werk in, drummend, zingend en rockend. Dan veert het jonge publiek (6+) op. Maar smeuïg wordt De PindakaasPrins niet.

De PindakaasPrins

Door: Orkater, Holland Baroque en Oorkaan. Vanaf 6 jaar. 8/2, Philharmonie, Haarlem. Tournee t/m 6/3.

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden