Echt samen op internet het nieuws ondergaan

Een miljard mensen bekeken de herdenkingsdienst van Michael Jackson op tv, fors minder dan de 2,5 miljard kijkers voor prinses Diana....

Heleen van Lier

Tijdens de herdenking van Jackson konden Facebook-leden bij de livestream op de website van CNN praten met hun vrienden en berichtjes plaatsen over Jackson. Dit leverde 800 duizend berichtjes op. Ze behoorden dan wel niet tot de 17.500 genodigden in Los Angeles, maar de Facebook-leden ondergingen het in zekere mate wel samen.

Met Facebook Connect – nu een half jaar beschikbaar – en Hyves Connect – nog in de ontwikkelingsfase maar al wel te gebruiken – worden delen van het sociale netwerk opgenomen in andere websites. ‘Deze sociale laag is waardevol bij het nieuws’, vindt Yme Bosma van Hyves.

Ook CNN ondervond dat sociale netwerkers graag met elkaar communiceren over het nieuws. Het Amerikaanse mediabedrijf paste de techniek eerder al succesvol toe bij de inauguratie van Obama. Inmiddels zijn er ruim tienduizend sites die Facebook Connect gebruiken.

Hyves komt nu met iets soortgelijks, zoals Hyves vaker populaire functies van Facebook namaakt. Volgens Bosma is alles wat op Hyves kan, in principe ook mogelijk op een nieuwssite. Zo kunnen Hyvers artikelen op de nieuwssite ‘respecteren’, zoals op Hyves gebruikelijk is. Hyves-vrienden zien dit ‘respect’ dan op Hyves, waardoor zij op het artikel geattendeerd worden.

Ook kunnen er reacties worden achtergelaten die alleen zichtbaar zijn voor Hyvers of voor het persoonlijke netwerk. ‘Je sociale netwerk werkt dan als filter’, zegt Bosma. ‘Een algemene reactiemogelijkheid onder nieuwsberichten levert vaak veel onzin en gescheld op.’ Met Hyves Connect hoef je niet meer de reacties van jan en alleman te lezen en de reacties zijn volgens Bosma ook van hogere kwaliteit. ‘Ze verschijnen namelijk ook op de profielpagina, waar alle contacten ze kunnen lezen, dus iemand denkt beter na wat hij zegt.’

Bovendien kunnen foto’s en video’s van Hyves-leden over een bepaald onderwerp worden getoond, als een sociale verrijking. Bosma: ‘Het doel is Hyven overal mogelijk te maken.’ En wie geen lid is van Hyves, merkt er niets van. Connect is onderdeel van de ontwikkeling waarbij sociale netwerken hun gebruikersinformatie voor derden beschikbaar stellen. Privacybezwaren worden steevast weggewuifd met: iedereen kan zelf zijn privacy-instellingen bepalen.

De gegevens worden niet voor de aardigheid weggegeven. De hoop is dat er meer activiteit op de sociale netwerken ontstaat. Zo behouden deze hun waarde voor adverteerders.

Heleen van Lier

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden