Écht hartige cacao met geroosterd vlees is werkelijk een eyeopener

Weekendrecept

Beeld Yvette van Boven

Chocolade komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika waar de Azteken en de Maya's al erg lang geleden cacaobonen kenden als betaalmiddel of drankje. Geen wonder dus dat ze er ook mee kookten. Want cacao op zich is niet zoet, het heeft een diepe, volle smaak die het bij gebraden vlees erg goed doet. Veel chique chefs in bosrestaurants gebruiken cacao - of chocoladesaus - in combinatie met wild; hert of zoiets. Maar écht hartige cacao met geroosterd vlees is werkelijk een eyeopener.

Ik gebruik hiervoor cacaonibs: tegenwoordig zijn die in elke supermarkt te vinden in het superfoodschap. Cacaonibs zijn niets anders dan in brokjes gebroken, geroosterde cacaoboon. Helemaal zonder die zoete kant van een chocoladereep en in combinatie met de volle smaak van gerookte pepers en geroosterd (of gestoofd!) vlees een blijvertje op mijn Zuid-Amerikaanse kookrepertoire.

Bereiding

Verwarm de olijfolie en smoor er de pepers, honing en knoflook in. Laat 10 minuten op laag vuur stoven. Voeg de cacaonibs toe en breng op smaak met limoensap en zout. Draai in een keukenmachine, blender of met de staafmixer tot een min of meer gladde, dunne pasta. Smeer het stuk spek er mee in. Leg in een ovenschaal en dek af met aluminiumfolie. Zet in een voorverwarmde oven op 150 graden en braad het 2 uur. Verwijder dan de folie en bak nog 20-30 minuten of tot een mes moeiteloos door het vlees glijdt en er een mooi donkerbruin korstje op ligt.

Maal nog 1-2 eetlepels cacaonibs in een vijzel of in de keukenmachine tot grof poeder. Snij het vlees in dikke repen, bestrooi met de cacao.

Yvette van Boven laat het ovengerecht wekelijks zien op Instagram: @yvettevanboven

Ingrediënten

Recept voor 4-6 personen

3 eetl. olijfolie

1 pasilla peper, geweld (of rode peper)

4 chipotles in adobosaus (blikje: tropische winkel, of vervang door jalapeñopepers en 1 theel. gerookt paprikapoeder)

3 eetl. honing

4 tenen knoflook, gehakt

zeezout

sap van 1 limoen

3 eetl. cacaonibs, plus iets extra

750 g mager spek, aan een stuk

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.