E-mail racet over de snelweg

Nederland herbergt ‘s werelds grootste knooppunt voor internetverkeer. Het gezoem is er oorverdovend...

De Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX) in Nederland gebruikt energie, veel energie. De vijf dataknooppunten eten net zo veel stroom als de hele stad Amsterdam, zegt Cara Mascini, marketingmanager van AMS-IX. Of dat veel is, weet ze niet. Wel ‘rekent de hele wereld erop dat de e-mail en zoekopdrachten op internet netjes via Amsterdam worden verwerkt.’ En dat doet de grootste Internet Exchange op de wereld geruisloos voor de internetter. ‘Die hoeft alleen te klikken’, zegt Mascini.

Op het Amstel Businesspark in de Watergraafsmeer staat zo’n knooppunt voor het internetverkeer. De buitenkant van het gebouw oogt als van een willekeurige onderneming. Op een oppervlakte van ongeveer twee huizenblokken op twee etages staan echter kasten met duizenden computers. Bij binnenkomst maken ook de zes beveiligbeambten duidelijk dat zich hier geen gewone zaken afspelen.

Het gebouw van AMS-IX doet eerder denken aan een laboratorium van een nucleaire centrale. Voorbij dikke, massief stalen deuren raakt het gezoem van honderden computerservers de pijngrens. De geur van verbrand plastic verraadt het energieverbruik. Lucht uit de airco koelt de twee verdiepingen met computerapparatuur. De koeling van de servers en switches verklaart 70 procent van het energiegebruik.

De AMS-IX is groot en ‘wereldberoemd in het buitenland’, volgens directeur Job Witteman: ‘In eigen land gaan de activiteiten van het bedrijf volledig langs de internetgebruiker heen. Wij zijn puur een doorgeefluik.’ Donderdag kondigde AMS-IX aan een zesde dataknooppunt in de Verenigde Staten te openen. De zevende wordt in oktober op de Nederlandse Antillen gebouwd.

Tot een aantal jaar geleden bereikte verstuurde e-mail de bestemming via een reeks kleine knooppunten in een wirwar van netwerken. Dit was omslachtig en belastte de netwerken. Volgens Witteman is AMS-IX de ‘snelweg’ die rechtstreeks contact legt met de eindbestemming: ‘Uw mail naar bijvoorbeeld Peking komt daar via onze brug aan zonder omwegen.’

AMS-IX heeft driehonderd klanten, van groot tot klein. Zo gebruiken Google, KPN, Ziggo en de andere kabelbedrijven en televisiezenders het netwerk om grote hoeveelheden data te verplaatsen. Het bedrijf heeft geen winstoogmerk – de winst wordt direct weer in het bedrijf geïnvesteerd. AMS-IX begon in 1997 als idealistisch clubje dat Nederland een dienst wilde bewijzen op het gebied van innovatie in de internettechnologie.

Dirk van der Woude, programmamanager bij de gemeente Amsterdam, schaart het bedrijf als ‘mainport’ in het rijtje van Schiphol en de haven van Amsterdam als belangrijkste doorvoerhaven. ‘De knooppunten van AMS-IX maken Amsterdam het middelpunt van dataverkeer in de wereld.’

AMS-IX heeft in de hoofdstad twee ‘rotondes’. Deze knooppunten hebben hun eigen stroomvoorziening en kunnen bij calamiteiten elkaars taken overnemen.

Behalve genoeg mankracht – praktisch elke gang heeft zijn eigen beveiliger – zijn ook de maatregelen om brandgevaar te bestrijden niet mis. Cara Mascini legt uit: ‘De lucht wordt continu gemeten. Is er iets niet goed, dan gaat de loeier.’ Wanneer ook de rookmelder afgaat, moet het AMS-IX-personeel zich haasten. Na 30 seconden sluiten de stalen deuren en het verstikkend zuurstofarme argonitegas vult de ruimte.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden