DWDD-restaurant sluit al na twee dagen

Het deze week geopende pop-up restaurant van televisieprogramma De Wereld Draait Door sluit al na twee avonden zijn deuren. Het kan de 'culinaire verwachtingen niet waarmaken,' aldus een persbericht.

Matthijs van Nieuwkerk en Robert Kranenborg tijdens de opening van het DWDD Pop-Up restaurant.Beeld anp

Het restaurant zou drie weken lang elke avond 160 gasten ontvangen. Chefkok Robert Kranenborg stond aan het hoofd van het pop-up restaurant waar voor 80 euro per diner bijzondere gerechten werden geserveerd. Ook bracht het programma een kookboek uit.

Het donderdagavond geopende restaurant kreeg onder meer in de Volkskrant een vernietigende recensie. Culinair recensent Mac van Dinther schreef (+) dat het gat tussen 'de opgeklopte verwachtingen' en het 'meelijwekkende' eten te groot lijkt om te overbruggen. Zo noemde hij een pastataart 'droog als oud karton' en een hazelnootgebakje 'een slechte grap'.

'Ze zijn in hun eigen zwaard gevallen,' reageert van Dinther op de sluiting van het restaurant. Hij noemt het een goede beslissing. Het is volgens hem onmogelijk om de ingewikkelde gerechten te bereiden voor de 160 gasten die het restaurant elke dag zou ontvangen. 'Chefkok Kranenborg weet dit ook wel. Het is echt een fantastische kok, een van de beste van Nederland, maar hij heeft zich hier op verkeken. Naast mij zat iemand die drie keer zijn bord heeft teruggestuurd. Dat is absurd. Je betaalt 80 euro voor een avond, dus je verwacht haute cuisine.'

'Het is helaas niet gelukt om de gerechten de finesse, smaak en allure te geven die we beloofden,' valt te lezen in een persbericht van het VARA-programma. De meer dan 3.000 gasten die gereserveerd hadden krijgen hun geld terug, net als de bezoekers van de afgelopen twee dagen.

Matthijs van Nieuwkerk en Robert Kranenborg tijdens de opening van het DWDD Pop-Up restaurant en de presentatie van het kookboek.Beeld anp

Commissariaat van de Media

Eerder ontstond al ophef om het restaurant, omdat het volgens D66-Kamerlid Kees Verhoeven zorgt voor oneerlijke concurrentie. 'Het runnen van een restaurant lijkt mij niet een kerntaak van de publieke omroep. Vooral omdat er oneerlijke concurrentie dreigt. Stel je voor, je hebt net in de buurt een restaurant geopend en dan komt DWDD met een concurrent.'

Het Commissariaat van de Media heeft DWDD in september toestemming gegeven om het restaurant te openen en het kookboek uit te brengen, maar het programma mag niet te enthousiast reclame maken, vertelt Kranenborg aan NRC. 'We mogen niks meer zeggen op tv over het restaurant en het kookboek.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden