DWDD ging over de schreef met servies Yvon Jaspers: 50.000 euro boete

De VARA heeft in november vorig jaar een boete opgelegd gekregen van 50.000 euro voor het vertonen én aanprijzen van het servies van Yvon Jaspers in een aflevering van De Wereld Draait Door (DWDD), een jaar eerder, op 18 november 2010. Dit bevestigt het Commissariaat voor de Media desgevraagd. Het besluit was al eerder bekend, maar werd vandaag pas door enkele media opgepikt.

null Beeld

De omroep diende bezwaar in tegen de in eerste instantie opgelegde boete van 100.000 euro. Bijna een jaar na de uitzending werd een compromis bereikt, het bedrag werd verlaagd naar 50.000 euro.

Volgens het commissariaat ging DWDD flink over de schreef met het vertonen van het servies: 'Het vermelden van de naam 'Kakelbont' en het tonen van het servies van Yvon Jaspers is een vermijdbare uiting in de zin van artikel 7 van het Mediabesluit 2008. Voor de kijker is het bij beide programma's mogelijk het servies te identificeren.'

'Goed te betalen'
Het servies was onder een zwarte doek verborgen en werd vervolgens onthuld. Presentator Matthijs van Nieuwkerk en de Boer Zoekt Vrouw-presentatrice hebben vervolgens een geanimeerd gesprek over het product. Van Nieuwkerk zei letterlijk over het servies: 'Je hoeft ook niet prijzen te noemen, maar is, kan ik dit alleen in de PC Hooftstraat kopen?' Jaspers: 'Nee, juist niet. Het is dus heel goed te betalen en voor iedereen, dat is nou eens leuk.'

'Dit geeft een versterkend effect aan het tonen van het servies waardoor extra aandacht wordt gegenereerd. Direct na de onthulling van het servies zijn er diverse camera shots waarbij het servies of delen daarvan close-up in beeld worden gebracht', verklaart het commissariaat de boete.

Marskramer
De redactie van de Wereld Draait Door liet de mediawaakhond weten dat er van afspraken met Marskramer - waar het servies werd verkocht - absoluut geen sprake was en dat 'tot dit onderwerp werd besloten in mondeling overleg tussen mevrouw Jaspers, de redactie van het programma en de presentator'. Het verweer werd grotendeels verworpen; de boete van 50.000 euro moet worden betaald door de VARA.

bekijk het fragment hier terug

Dergelijke boetes voor publieke omroepen komen overigens vaker voor. In 2011 werden zeven geldboetes uitgedeeld, toevallig alleen aan publieke omroepen. Zij maakten allen niet toegestane reclame in tv-programma's. De hoogste boete - 120.000 euro - was voor het Sprookjesbomenfeest van de TROS, waarin volgens het commissariaat te veel reclame voor de Efteling werd gemaakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden