Dwangsom dreigt voor privacyschending WhatsApp

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CPB) wacht nog altijd op een reactie van de advocaat van WhatsApp op een vorig jaar gepubliceerd rapport over de privacyschendingen van de Amerikaanse berichtendienst. Als die de toezichthouder niet kan overtuigen van de noodzaak dat alle telefoonnummers uit de telefoonboeken van gebruikers moeten worden opgeslagen, gaat het CBP tot handhaving over. Dat betekent dat een dwangsom kan worden opgelegd, tot het product is gewijzigd.

WhatsApp-oprichter Jan Koum tijdens Mobile World Congress.Beeld getty

WhatsApp verzamelt niet alleen de mobiele telefoonnummers van de gebruikers van de dienst, maar heeft ook de nummers van honderden miljoenen mensen die helemaal geen gebruik maken van de berichtendienst. Volgens het CBP handelt het Amerikaanse bedrijf daarmee onwettig.

WhatsApp neemt van elke gebruiker het volledige adresboek tot zich, zo blijkt uit de voorwaarden waarmee elke gebruiker akkoord gaat. De mobiele nummers van andere whatsappers zijn nodig om aan hen berichtjes te kunnen sturen. Maar ook de mobiele nummers van mensen die niets met WhatsApp te maken willen hebben, worden op de servers van het bedrijf opgeslagen.

Het CBP acht deze praktijk in strijd met de wet. 'Zo kom je aan gegevens van mensen die daar nooit toestemming voor hebben gegeven', zegt CBP-voorzitter Jacob Kohnstamm.

Wie telt er mee?
Het bedrijf zegt de nummers nodig te hebben wanneer de eigenaren zich alsnog melden voor de berichtendienst. 'Maar daarvoor is helemaal niet nodig om die nummers te verzamelen', zegt Kohnstamm.

Daarmee komt de overname van WhatsApp door Facebook in een ander daglicht te staan. Niet alleen weet Facebook straks de hand te leggen op 450 miljoen telefoonnummers van Whats-App-gebruikers, maar ook op honderden miljoenen 'out-network' nummers die WhatsApp uit de adresboeken van zijn leden heeft gevist.

Facebook kan met de data uit de adresboeken nog beter sociale netwerken in kaart brengen. Die kunnen worden gebruikt voor gerichte advertenties, maar ook om te kijken wie er in de wereld toe doet en wie niet. Wie veel politici in zijn telefoonboek heeft staan, kan het beleid beïnvloeden. Wie veel popsterren of artiesten kent, kan smaken sturen en rages beginnen.

Verenigde Staten
WhatsApp meent dat het niet in Europa kan worden vervolgd voor privacyschending. 'Whatsapp is bedoeld voor gebruikers in de Verenigde Staten', staat in de gebruiksvoorwaarden. 'Als u WhatsApp gebruikt in Europa of Azië, wees dan gewaarschuwd dat u uw persoonlijke gegevens naar de Verenigde Staten overbrengt en ermee instemt dat u onder het Californische recht valt.'

Volgens Kohnstamm is dat argument niet houdbaar. 'Ze hebben een Nederlandstalige website. Die lijkt mij niet voor Amerikanen bedoeld.'
De vraag is wat er gebeurt met de nummers als iemand zijn lidmaatschap van WhatsApp beëindigt. Volgens de gebruiksvoorwaarden worden de gegevens na beëindiging van een account gewist. Dat betreft het telefoonnummer van de gebruiker, en alle berichten die hij heeft gestuurd. Of iemands contacten ook worden gewist is onduidelijk.

'Als blijkt dat de praktijken van Whatsapp in strijd zijn met de Nederlandse en Europese wetgeving zijn, dan kunnen we een last onder dwangsom opleggen', vertelde Kohnstamm vanochtend in BNR. 'Whatsapp moet de fout in het product dan binnen drie tot zes maanden wijzigen, anders is het verplicht de dwangsom te betalen.'

WhatsApp was gisteravond niet voor commentaar bereikbaar.

Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden