dvd

KIKKER IN DE BLENDER..

Annette Embrechts

****Wim Vandekeybus/Ultima Vez: Blush, CCCP Brussel en Sciapode Parijs.

Toen Blush nog alleen een voorstelling was, verbleekte menig toeschouwerop het moment dat choreograaf en danser Wim Vandekeybus op toneel eenlevende kikker in een blender scheen te stoppen. Een danseres goot hetgoedje vervolgens door haar keel. Nu Vandekeybus van diezelfde productieeen fraaie film heeft gemaakt (let wel: géén voorstellingsregistratie)gaat hij nog steeds razendsnel te werk. Voordeel is wel dat je de dvd nustil kan zetten om te zien dat Vandekeybus zijn handeling verschuilt achtereen dansershoofd.

Toch laat je je liever bedotten. De dansers doorstaan in Blush wel meerlichamelijke beproevingen, zoals vaak bij Ultima Vez. Ze vliegen elkaarnaar de keel, knijpen een glas kapot, rollen over stenen, vangen naaktklappen op, schieten door scherp riet of duiken in ijskoude poeltjes.Allemaal vastgelegd door even actieve camera's. Actrice Ina Geerts hoestaan het slot zelfs een levende kikker op, onder water.

Niet dat je daardoor het verhaal rond een bruiloft precies begrijpt. Hetheeft iets met liefde, kussen en kikkers te maken. De rest is vooral eengretig treffen van mens en natuur, met hilarische analogieën tussenfilmische portretten van mensen en varkens. Aan Blush valt te goed zien datVandekeybus op een boerderij opgroeide als zoon van een veearts.

Annette Embrechts

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden