NieuwsWinnaars Dutch Design Awards

Duurzaamheid is de grote winnaar op de Dutch Design Awards

Tijdens de uitreiking van de Dutch Design Awards vielen vooral ontwerpen in de prijzen die een duurzaam maakproces voorstaan of innovatief samenwerken tussen verschillende disciplines.

Jeroen Junte
De LocHal in Tilburg. Beeld Stijn Bollaert
De LocHal in Tilburg.Beeld Stijn Bollaert

Het multifunctionele gebouw de LocHal in Tilburg, een duurzame zitbank van gerecyclede kunststof van meubelfabrikant Gispen en het werk van de jonge ontwerper Simone Post, die recyclen als uitgangspunt heeft. Het zijn drie opvallende winnaars van de in totaal acht Dutch Design Awards, die woensdag zijn uitgereikt tijdens een gala in Eindhoven. Bij deze drie staat niet de esthetiek of de functionaliteit van het ontwerp centraal, maar de ontwikkeling van een duurzaam maakproces of een innovatieve samenwerking tussen disciplines.

De Dutch Design Awards zijn de belangrijkste designprijzen van Nederland. Rode draad bij deze 17de editie is ‘een aanstekelijk soort optimisme’, aldus de achtkoppige jury, bestaande uit vooraanstaande Nederlandse designprofessionals. ‘Er wordt met veel plezier en generositeit ontwikkeld en samengewerkt.’

Beste gebouw: de LocHal in Tilburg

De LocHal (beste gebouw) is een reusachtige spoorwegloods die op een slimme manier geschikt is gemaakt voor meerdere functies. Het flexibele, open pand biedt ruimte aan zaalverhuur, flexwerkplekken, een bibliotheek, een café, exposities en theatervoorstellingen. De blikvanger is een monumentale trap die tribune én ontmoetingsplek is. Het ontwerp is een vloeiende samenwerking tussen grote en kleine architectenbureaus en interieurontwerpers. ‘De doordachte mix van onaangetaste artefacten van het oude gebouw en de nieuwe toevoegingen en ruimtelijkheid is indrukwekkend’, oordeelde de jury.

Ook de Volkskrant was enthousiast over de LocHal, onze recensent gaf vijf sterren: ‘Met zijn open, uitnodigende sfeer en verschillende plekken en hoekjes is de LocHal een uitgesproken publiek gebouw geworden, dat voor ieder wat wils biedt.’

De LocHal in Tilburg. Beeld Stijn Bollaert
De LocHal in Tilburg.Beeld Stijn Bollaert

Beste product: Sett CE

De Sett CE (Beste Product), een ontwerp van Peter van der Water, is op het eerste oog een ingetogen bank, gewoontjes bijna. De sofa bestaat voor 95 procent uit gerecycled materiaal, dat daarna nog minimaal tien keer kan worden hergebruikt. Fabrikant Gispen heeft daarbij het eigen plastic afval gebruikt. De sofa bestaat uit demontabele onderdelen, die kunnen worden verwerkt tot nieuwe producten. Volgens de jury is dit richtinggevend voor circulair ontwerp: ‘Het schreeuwt geen duurzaamheid, maar het hergebruik is geruisloos verwerkt in een tijdloos ontwerp.’

Sett CE Gispen van Peter van der Water Beeld
Sett CE Gispen van Peter van der WaterBeeld
Sett CE Gispen van Peter van der Water. Beeld
Sett CE Gispen van Peter van der Water.Beeld

Jong talent: Simone Post

De prijs voor jong talent gaat naar Simone Post, die eveneens hergebruik van restmateriaal uit bestaande productieprocessen onderzoekt. Zo maakt de Rotterdamse ontwerper in opdracht van sportmerk Adidas een vloerkleed van oude sportschoenen. ‘Zij weet de productiesystemen binnen een bedrijf feilloos te deconstrueren, om vervolgens binnen die context een eigen project vorm te geven; zonder de merkidentiteit van de opdrachtgever te verliezen’, aldus de jury over Post, die in 2018 ook al werd verkozen tot ontwerptalent in de jaarlijkse talentscout van de Volkskrant onder vakgenoten.

Lees hier ons interview met Simone Post, waarin ze vertelt over de drie ontwerpen die haar definiëren.

Vloerkleed van oude sportschoenen door Simone Post. Beeld
Vloerkleed van oude sportschoenen door Simone Post.

Mode: Bonne Reijn

In de categorie mode is Bonne Reijn onderscheiden voor zijn De Rrusie Suit, een ogenschijnlijk klassiek mannenpak dat slechts in één maat en met één dessin leverbaar is. Iedereen draagt dus hetzelfde kledingstuk, ongeacht maat, gender, leeftijd, subcultuur of klasse. De Piet Zwartprijs voor een compleet oeuvre werd uitgereikt aan Frans Bevers van ontwerpbureau Opera voor zijn ‘grote bijdrage aan het vak tentoonstellingsontwerp, een vak dat toen hij begon nog nauwelijks was ontwikkeld’.

De overige winnaars zijn een campagne voor de BMX-sport van bureau Clever Franke (Service & Systems), het onlineplatform Open RNDR (Communicatie), het onderzoekproject ReSource dat stedelijke reststromen in kaart brengt (Design Research) en de gemeente Amsterdam (Beste Opdrachtgever).

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden