Duurste vondst ooit Tussen Kunst en Kitsch: kwart miljoen

HILVERSUM - Tijdens de opnames van het AVRO-televisieprogramma Tussen Kunst en Kitsch is een schilderij ontdekt dat 250.000 euro waard zou zijn. Dat werd dinsdag bekendgemaakt in de actualiteitenrubriek EenVandaag. Het is de duurste vondst ooit in het ruim 26-jarige bestaan van het programma, aldus de AVRO.

ANP
Tussen Kunst & Kitsch-presentatrice Nelleke van der Krogt © Bart Mühl Beeld
Tussen Kunst & Kitsch-presentatrice Nelleke van der Krogt © Bart Mühl

Het schilderij met de titel 'Het Kantwerkstertje' is gemaakt door de Rotterdamse kunstenaar, zakenman en dichter Joost van Geel (1631-1698), een tijdgenoot van Gabriël Metsu. Het vermoeden bestond dat het werk van 31 bij 26 centimeter van de hand was van Metsu zelf.

John Hoogsteder, deskundige op het gebied van oude meesters, concludeerde na uitvoerig onderzoek dat het schilderij van Joost van Geel moet zijn. Hij hing er ook de taxatie aan van een kwart miljoen euro.

Singatuurresten
Hoogsteder onderzocht de signatuurresten, de voorstelling, de schilderwijze en de herkomst van het schilderij, die teruggaat tot 1780. De huidige eigenaresse kreeg het werk in bezit door een erfenis.

Het schilderij toont een kantwerkstertje in een interieur. De afgebeelde dame is van gegoede burgerij, gekleed in satijnen jurk en bontjas. Van Geel zou slechts tegen de vijftien schilderijen hebben gemaakt. Van zijn tijdgenoot Metsu is momenteel een tentoonstelling te zien in het Rijksmuseum in Amsterdam. De aflevering met de duurste vondst ooit wordt woensdagavond uitgezonden op Nederland 1.

Hoogste taxatie
De hoogste taxaties in het programma Tussen Kunst en Kitsch lagen eerder rond de ton. Zo dook in 2005 een schilderij op van de Vlaamse schilder Jan van Kessel de Jonge, dat volgens de deskundigen van de AVRO minstens een ton waard was. In 2008 werd tijdens tv-opnames een schilderijtje van Pieter Brueghel de Jonge ontdekt, dat tussen 80.000 en 100.000 euro waard was.

In 2009 werd een broche van de Franse edelsmid René Lalique getaxeerd op 100.000 euro. De eigenaresse verkocht het sieraad later voor 120.000 euro.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden