Dure speeltjes, die nieuwe spelcomputers

Een PlayStation of Xbox gaat doorgaans vier tot acht jaar mee. Maar dat verandert.

Peter van Ammelrooy
Beelden uit de game Death Stranding, deze week voor het eerst getoond, op de E3 in Los Angeles. Beeld Kojima Productions
Beelden uit de game Death Stranding, deze week voor het eerst getoond, op de E3 in Los Angeles.Beeld Kojima Productions

Gamen is een dure hobby. Er zijn liefst vijf spelcomputers en je hebt een pc nodig plus een smartphone om alle games te kunnen spelen die niet verschijnen in een versie voor de PlayStation 4, Xbox One, Wii U, Nintendo 3DS en PlayStation Vita. Spellen voor consoles zijn vaak ook nog eens prijzig. Zestig euro voor een toptitel is geen zeldzaamheid.

Gelukkig voor gamers gaan spelcomputers lang mee. Tussen de generaties gapen vier tot acht jaar, terwijl een succesmachine als de PlayStation 2 dertien jaar in productie bleef. Zo lang ongeveer bleven er ook games voor deze console verschijnen. Een spelcomputer is daarmee een investering voor de langere termijn.

Nieuwe uitvoeringen

Tenminste, dat was zo tot afgelopen week. Want op de E3 in Los Angeles, 's werelds belangrijkste handelsbeurs voor games, kondigden zowel Sony als Microsoft nieuwe uitvoeringen aan van hun spelcomputers die in 2013 uitkwamen. De Xbox One S die in augustus verschijnt is een tussentijds model, zoals die wel eerder zijn uitgebracht. In een 40 procent kleinere behuizing, tot 2 terabyte opslagcapaciteit en geschikt voor 4K-televisies, de toestellen met miljoenen meer pixels dan de huidige standaard hd-tv's.

Maar Project Neo en Project Scorpio, zoals ze heten, zijn echt andere beestjes. De Xbox One 2.0 krijgt meer rauwe rekenkracht: zes teraflop (oftewel zesduizend miljard bewerkingen per seconde) tegen 1,31 voor het huidige model en 1,84 teraflop voor de PlayStation 4. Sony wilde in Los Angeles niks kwijt over de specificaties van de PlayStation 4.2, behalve dat de machine geschikt is voor beelden in 4K-kwaliteit. Bij die betrekkelijk kleine upgrade zal het niet blijven.

Sony en Microsoft bezweren dat de nieuwe modellen niet zullen leiden tot een tweedeling, tot games die je alleen kunt spelen op de opgevoerde PlayStation 4 en Xbox One. Niettemin gaan er geruchten dat Scorpio geschikt wordt gemaakt om er de Oculus Rift op aan te sluiten, de virtual reality-bril van Facebook. VR-games worden daarmee onbereikbaar voor de 'oudere' Xbox One.

Xbox S wordt gepresenteerd op de E3. Beeld anp
Xbox S wordt gepresenteerd op de E3.Beeld anp

Kinect

Voor de Xbox One S en 2.0 geldt ook nog eens dat Microsoft een onderdeel verwijdert: de Kinect. Het bedrijf geeft daarmee expliciet toe dat de bewegingssensor, geïntroduceerd in 2010 voor de Xbox 360, passé is. Het met lichaamsgebaren besturen van een game bracht niet het succes en al helemaal niet de voorsprong waarop Microsoft had gehoopt. Juist komende week verschijnt er nog een titel voor de bewegingssensor. Dat Kung Fu for Kinect, een luchtboksspel, doet vermoedelijk het licht uit voor Kinect.

Nintendo hield in Los Angeles de kaken op elkaar over zijn nieuwe spelcomputer, waarvan niets meer bekend is dan de verschijningsdatum (maart 2017) en de naam (NX). Het is niet eens duidelijk of de NX de Wii U gaat vervangen of de 3D-portable spelcomputer. Hoe dan ook, gamen blijft een dure hobby.

De speel-ze-overal-optie en ander nieuws

Microsoft introduceert binnenkort Play Anywhere. Wie een downloadable game koopt voor de Xbox One kan die doorspelen op een pc met Windows 10, en vice versa. De speel-ze-overal-optie geldt in elk geval voor Microsofts eigen titels als ReCore, Forza Horizon, Halo Wars 2, Gears of War 4 en Dead Rising 4.

Welke Star Trek-fan zou zijn linkerbeen niet willen geven voor een plek op de brug van USS Enterprise? Een goedkoper alternatief biedt Ubisoft met Star Trek: Bridge Crew. Met maximaal drie anderen monstert de speler aan op de USS Aegis (geen geruzie dus over wie Kirk mag spelen) om daar op knoppen te drukken en aan hendels te trekken.

Alex Hunter: onthoud die naam. Die wordt nog eens groot in de voetballerij. Hunter is het hoofdpersonage in The Journey, een nieuw onderdeel in FIFA 2017 dat het verhaal vertelt van een jonge knaap die het tot prof schopt. Er is goed gekeken naar de basketbalsimulator NBA 2K16 waarvoor regisseur Spike Lee vorig jaar een soortgelijk carrière-avontuur maakte.

Goed nieuws voor de fans die al negen jaar smachten naar The Last Guardian: waarschijnlijk ligt deze game vanaf 25 oktober in de winkel. Het spel was in 2011 al bedacht voor Sony's PlayStation 3, maar liep uitstel na uitstel op. De game gaat over het verbond tussen een jongen en een immense griffioen, een kruising tussen een leeuw en een adelaar.

Over uitstel gesproken: 62 procent van de games die werden getoond op de E3 van 2015 is nog niet verschenen, rekende de website Finder.com.au uit. Van de games die wel verschenen voor de E3 van dit jaar, kwam 33 procent uit in 2016. Dat zegt iets over al die praal en pracht van de afgelopen week: binnenkort nog NIET in dit theater.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden