Duizendeneen romans die je niet mag missen

Het klinkt misschien wat oneerbiedig maar het is een compliment: met 1001 Books You Must Read Before You Die hebben Peter Boxall en zijn 106 medewerkers het ultieme flaptekstenboek geschreven....

Het omgekeerde is dus ook waar. De aangenaamste artikelen in Boxalls poging tot deze nieuwe vorm van canonisering zijn de pleidooien voor boeken die je al gelezen hebt. De lezer die ik ben, voelde zich zeer vereerd met de pleitrede ten faveure van Gustave Flauberts Sentimental Education (Nederlandse vertaling: De leerschool der liefde), waaruit dit citaat: 'Dit is zonder twijfel een van de beste, mogelijk zelfs de hoogste verwezenlijking van het literair realisme.' Zo is dat. Overigens, Flaubert en R.L. Stevenson (samen negen titels) zijn ook de meest overgewaardeerde auteurs in dit brevier van de Engelstalige romans.

Het oudste besproken boek is Aesop's Fables (voor het eerst gedrukt in 1475). Het jongste: Never Let Me Go, van Kazuo Ishiguro (2005). Tot 1970 valt weinig aan te merken op de keuze. De echte verrassingen vinden we in romans die van oorsprong niet Brits zijn: Raymond Roussel, Jean Toomer, Horace McCoy. De zes Nederlandse romans die de Engelsen gelezen moeten hebben voor ze sterven, zijn: Hugo Claus, The Sorrow of Belgium; Hella Haasse (verhalenbundel met onder andere Oeroeg); Harry Mulisch, The Discovery of Heaven; Multatuli's Max Havelaar. Cees Nooteboom is de winnaar met twee titels: All Souls Day en Rituals.

Voor de modernste literatuur is dit een uitmuntende gids, met 69 romans die van 2000 tot en met 2005 verschenen zijn. Daarvan moeten er dus in de komende eeuw nog veel afsterven, want de periode 1900-1906 werd slechts door zestien romans overleefd. Veel romans sterven jong, dat is duidelijk. Oorzaak: dood door niet meer gelezen te worden. Boxall had zijn boek misschien, zeker voor de tweede helft van de bijna duizend pagina's, beter Books You Must Read Before They Die kunnen noemen.

Ed Schilders

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden