Duizend angsten

Smetvrees, bloosangst

Frits is 26, consultant bij een bank, gewaardeerd om zijn professionaliteit, bemind om zijn vriendelijkheid, gelukkig met zijn vriendin, en een door en door slecht mens.

Dat laatste weet alleen hijzelf. In gedachte slaat hij mensen waar hij toevallig naast staat, trekt hij tegenliggers van hun fiets of duwt nietsvermoedende reizigers van het perron. Hij is als de dood zijn gedachten uit te voeren en probeert met rituelen zijn gedachten in te tomen: elke ochtend tikt hij drie keer op de linkermuur en drie keer op de rechtermuur, mompelt drie keer 'ik wil het niet', tilt drie keer zijn tas op, controleert drie keer het slot om tenslotte met een 'goed, goed, goed' de deur uit te gaan. Als zijn angsten en bezweringsrituelen uit de hand lopen, meldt hij zich bij psychotherapeut Yvette van der Pas die een obsessieve-compulsieve stoornis constateert.

Van der Pas, die als deskundige optrad in de tv-programma's Angst de baas en Fearfighters, schrijft dat in Nederland 19,6 procent van de bevolking ooit in zijn leven aan een angststoornis lijdt, waarvan slechts 20 procent psychotherapeutische hulp zoekt. De rest moddert voort in een vaak hopeloos ontwricht leven. Doodzonde, meent Van der Pas, want angststoornissen zijn goed te behandelen.

In Duizend angsten toont ze helder en nuchter hoe dat werkt bij mensen die lijden aan zulke uiteenlopende angsten als hoogtevrees, bloosangst, smetvrees en angst voor spinnen, honden of vogels. Met hen analyseert ze gedachten, stelt lijsten op van situaties die oplopen van een beetje eng tot doodeng (grote spinnen over je rug laten lopen) en geeft huiswerk.

In alle besproken gevallen wordt de angst glorieus overwonnen. Zo voortreffelijk is de praktijk uiteraard niet. Maar bang in een hoekje blijven zitten, laat Van der Pas overtuigend zien, helpt niemand.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden