Duizelingwekkende roman van Martin Schouten zit vol valluiken voor de lezer

Duizelingwekkende roman.

Wat hebben Kafka en Buster Keaton met elkaar gemeen? Een heleboel, leren we uit Buster Kafka, de nieuwe roman van Martin Schouten, waarin hoofdpersoon Enzo Krijgsman gefascineerd raakt door beide kunstenaars en stapels secundaire literatuur leest. Niet alleen droegen ze hetzelfde hoedje. Kafka's werk is doorspekt met Keaton-achtige slapstick. Zoals de beambte die advocaten van de trap duwt in Het proces, de over de hellende gang glijdende karretjes vol dossiers in Het slot. 'Comedy is a serious business', dixit Buster Keaton, tevens het motto van deze roman.

Fictie; Martin Schouten; Buster Kafka; Gibbon Uitgeef agentschap; 144 pagina's; 12,50 euro.

Dat snijvlak, tussen komedie en existentieel drama, zoekt Schouten zelf ook op in deze dunne, maar niet minder duizelingwekkende roman vol valluiken voor de lezer. Buster Kafka telt slechts 144 pagina's, en toch valt het verhaal nauwelijks samen te vatten. We lezen de dagboeken van Enzo, die naast zijn Kafka-onderzoek aan een roman werkt over de Hollandse Schouwburg. Wanneer hij de media in de waan laat dat hij joods is, wordt het boek pas echt een succes. We lezen zijn verhaal door de bril van oude vriend Carl, die stiekem in zijn dagboeken zit te neuzen. Carl leest Enzo leest Kafka - hier heb je al zo'n valluik. Het slot is flonkerend, wanneer de personages elkaar als zodanig aanspreken en, net als Keaton, de 'vierde wand' doorbreken.

Wat begint als een lekker ouderwetse, bibliofiele roman, met personages die speurwerk verrichten in bibliotheken, quotes van Dante en Ovidius, ontspoort in grote drama's. Maar wel geserveerd op droogkomische toon, Schouten is er goed in. Zo vraagt Carl nogal onhandig Enzo's geliefde om seks. Enzo is al een tijd verdwenen. 'Nica begint te huilen. 'Kun jij nog neuken zonder leesbril?' snift ze. Foute grap, nog uit het café, toen we jong waren. Schept een band.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden