Review

Duizelingwekkende botheid van Gummbah

Terloopse tekenstijl en voortreffelijke timing van tekstjes typeren Gummbah.

Cartoon uit de De definitieve feministische golf van Gummbah. Beeld Gummbah

Hij (in de deuropening): 'Lieve schat, ik vrees dat je de zojuist bereide maaltijd alleen zult moeten oppeuzelen, want deze jongen gaat naar de hoeren.'

Zij (aan een gedekte tafel): 'Fair enough.'

Hij: 'Nederlands graag!'

Veel van wat een typische Gummbah-cartoon tot op grote afstand herkenbaar maakt, zit in deze eenakter: de duizelingwekkende botheid van de man, de weerloosheid en onaantrekkelijkheid van de vrouw, de nogal terloopse tekenstijl en de voortreffelijke timing van de tekstjes.

Wat verder nog bij het repertoire van deze tekenaar hoort is a) een zwaargeschapen bejaarde met clownsneus en b) een uitgebluste vrouw met hangtieten. Die heeft Gummbah in de rest van zijn bundel De definitieve feministische golf ruimschoots in de aanbieding. Zijn mensbeeld is zoals altijd 'onterend', maar het zijn echt niet alleen feministen die zich geschoffeerd hoeven te voelen, want ook andere minderheden worden beledigd, op de nihilisten na.

Cartoon nr. 12 toont een zwart-witfoto van een man in kaplaarzen die een keldervloer dweilt. Daaronder staat in balpen: 'Het leven is een snack die je door geboren te worden uit de muur van het niets hebt getrokken.'

De allerlaatste cartoon van het boek is een viltstifttekening waarop Gummbah die filosofische gedachte aanschouwelijk maakt. Uit een muur met 'Geboorte' erop spuit een mannetje naar een kringspier in de muur ertegenover, waar 'Dood' op staat. Daartussen staat geschreven: 'Niets'.

Gummbah

De definitieve feministische golf
Cartoons
De Harmonie; 17,50 euro

Cartoon uit de De definitieve feministische golf van Gummbah. Beeld Gummbah
Cartoon uit de De definitieve feministische golf van Gummbah. Beeld Gummbah
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden