Duivels avontuur met bizarre zijstraten

Jackie Estacado voldoet aan alle maffia-stereotypen van Hollywood. De hoofdrol is in The Darkness (Xbox 360, PlayStation 3) voor een man die het liefst zijn vuisten laat spreken....

Van onze verslaggever Peter van Ammelrooy

Helaas voor zijn belagers blijkt Jackie onbewust in de greep van een bovennatuurlijke macht. Wat oogt als een lijnrecht misdaadverhaal mondt uit in een helletocht waarin Jackie demonen kan oproepen die de vijand over de kling jagen.

Sommige van die hulpjes ploppen zomaar uit de duisternis tevoorschijn. Maar Jackie kan ook immense tentakels uit zijn rug laten schieten. Of hij schept een zwart gat dat in een oogwenk een kamer vol opponenten verzwelgt.

The Darkness is een bizar avontuur met fascinerende zijwegen. Zo kan de speler Jackie voor een tv zetten, waarop films als To Kill A Mockingbird in hun volledige lengte zijn te bekijken. Als Jackie aan het slot zijn ziel aan de duivel verliest, is de speler al tientallen keren van verbazing van zijn stoel gevallen.

In Overlord (Xbox 360, pc) eist niet de kwade heerser de hoofdrol op, maar zijn slaafse volgelingen. Dat zijn wezentjes uit een middeleeuws aandoende onderwereld, maar met aardsere capaciteiten dan de demonen die bezit nemen van Jackie.

Zo vuren rode schepsels op bevel vuurballen af, de groenen steken tegenstanders in de rug. De bruinen munten uit in massale knokpartijen. De blauwen wekken gesneuvelde soortgenoten weer tot leven.

Met eerst vijf en verderop in het spel maximaal vijftig krijgertjes zet de speler zich als een naamloze opperheer aan de verovering van de wereld. Hij kan zich gedragen als een verlicht despoot of een meedogenloze tiran. In dat laatste geval nemen zijn hulpjes ook de bewoners te grazen van de gehuchten die ze bevrijden.

In de strijd tegen het kwaad in Resident Evil 4 (Wii) staat de speler aan de goede kant. Het is de vraag of hij daar blij mee moet zijn, want het boze is veruit in de meerderheid. Als Leon Kennedy neemt de speler het op tegen de bevolking van een boerengehucht dat in de greep is van een bloeddorstige parasiet.

Geen demonische krachten, maar messen, kogels en kruit moeten Leon uit zijn benarde positie redden. Resident Evil 4 is een remake van een spel dat in 2005 al het licht zag voor de PlayStation 2 en GameCube. Het werd gepolijst en aangepast voor de Wii, met zijn bewegingsgevoelige afstandsbediening.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden