Duitser schildert alle 873 Van Goghs na

Wie alle werken van Vincent van Gogh wil zien, moet 100 musea in 27 landen bezoeken. Een onmogelijke opgave, stelt de Duitse kunstenaar Wolfgang Müller.

Irene de Zwaan

‘Ik voel me met Van Gogh verbonden’, zegt Müller. ‘Daarom wil ik het wereldwijd verspreide werk van deze unieke kunstenaar vastleggen en, voor de eerste keer, op één plek laten zien.’ Deze week houdt winkelcentrum Forum Duisburg alvast een expositie waar vijfhonderd reeds voltooide Van Gogh-imitaties vertoond worden.

Op de Duitse nieuwssite WDR is te zien hoe de 41-jarige Müller, een autodidact op kunstgebied, aan het werk gaat: nauwkeurig, streepje voor streepje, de olieverf op doek aanbrengend, zo nu en dan een blik werpend op een uitgeprint A’4tje waar het eigenlijke schilderij van Van Gogh op afgebeeld staat. En dat tien uur per dag.

Müllers kleine eenkamerappartement in Duisburg, dat dienst doet als werkplaats, is een museum op zich. De aardappeleter staat in de hoek, naast het schilderij van een kerkje in Auvers en boven op de welbekende zonnebloemen. De muren, de vloer, de bank, werkelijk alles wordt in beslag genomen door de sterk gelijkende namaakwerken. Alleen het formaat van de imitaties is wezenlijk anders: tot anderhalf keer groter. Ook het kleurgebruik is in de meeste gevallen net een tintje lichter.

Waarom zoveel uren steken in het namaken van bekend werk als je ook gewoon een foto kan maken, vraag je je al snel af. Maar uit het filmpje blijkt dat Müller geenszins tot doel heeft om Van Goghs werk te kopiëren. ‘Ik wil de indrukken die hij de wereld heeft meegegeven weergeven’, geeft hij als motief. Om deze indrukken zo realistisch mogelijk over te brengen, probeert Müller zoveel mogelijk te leven als Van Gogh: ‘In positieve donkerheid en met melancholie’.

De Duitse kunstenaar zegt bovendien te weten ‘hoe het is om in moeilijke omstandigheden kunst te maken’. Müller groeide op met zeven broers en zussen, had problemen op school en probeerde – voor hij de schilderkwast ontdekte – zonder opleiding zijn brood te verdienen met musiceren.

Hij zal echter niet zijn oor afsnijden, zoals Van Gogh deed. Wat hen wel verbindt is de geringe animo voor hun werk. Waar Van Gogh in zijn leven in totaal één schilderij verkocht, heeft Müller er nog geen een verkocht. Niet iets om over te treuren, vindt hij. ‘Als er een verkocht wordt, moet ik hem weer opnieuw schilderen. Ik wil uiteindelijk alle 873 schilderijen compleet hebben.’

Wolfgang Muller schildert rond de 600 schildereijen van Vincent van Gogh na en geeft er zijn eigen interpetatie aan. (Marcel van den Bergh / de Volkskrant) Beeld
Wolfgang Muller schildert rond de 600 schildereijen van Vincent van Gogh na en geeft er zijn eigen interpetatie aan. (Marcel van den Bergh / de Volkskrant)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden