Duitse UMTS-veiling begint voortvarend

De teller van de Duitse veiling van UMTS-frequenties staat na de eerste dag al op 2,6 miljard gulden. Dat is een voortvarend begin vergeleken met de voorzichtige 100 miljoen gulden die enkele weken geleden de eerste dag van de Nederlandse veiling voor toekomstige mobiele telefonie opbracht....

Van onze verslaggever

De Duitse veiling begint precies een week na het opzienbarende einde van de Nederlandse bieding. Van de acht bedrijven die mee wilden bieden op de vijf licenties, bleven er in Scheveningen uiteindelijk zes over. De veiling bracht 5,9 miljard gulden op, veel minder dan de 20 miljard gulden die minister Zalm aanvankelijk had verwacht. De enige nieuwkomer op de Nederlandse mobiel tjesmarkt, Versatel, haakte vorige week maandag af nadat concurrent Telfort in een 'dreigbrief' stappen had aangekondigd. De Amsterdamse glasvezelboer zou volgens Telfort alleen meebieden om de prijzen van de licenties op te drijven.

Zalms Duitse collega Eichel heeft de verwachtingen moeten temperen. De Duitse regering hoopte eerst op 120 miljard mark opbrengst, maar heeft mede door de veiling in Nederland 'slechts' 20 miljard in de begroting opgenomen. Ook de Duitsers hadden te kampen met afvallers: van de elf telecombedrijven die zich hadden aangemeld voor de Duitse veiling, zijn zeven partijen maandagochtend begonnen. Niet in een luxe hotel als het Kurhaus, maar op het goedbewaakte kantoor van de Duitse toezichthouder Regulieringsbehörde für Telekommunikation und Post (RegTP), gevestigd in oude Amerikaanse legerbarakken bij Mainz.

Het Franse conglomeraat Vivendi en de Duitse bedrijven Woldcom, Talkline en Auditorium trokken zich in de afgelopen weken terug.

De RegTP heeft het frequentiebereik voor internet via de mobiele telefoon onderverdeeld in twaalf blokken. De deelnemers kunnen bieden op twee of drie blokken. Eén blok is niet voldoende voor een licentie. Zo komen uiteindelijk vier, vijf of zes licenties tot stand. Analisten verwachten dat de UMTS-licenties voor de grootste telecommarkt van Europa tussen de 40 en de 70 miljard gulden zullen opbrengen. Dat is in verhouding minder dan de Britse veiling, maar meer dan in Nederland.

De beste kaarten zijn in handen van de vier bedrijven die al een mobiel netwerk in Duitsland beheren, Deutsche Telekom, Mannesmann, Viag en KPN-dochter E-plus. Achter Mannesman en Viag zitten respectievelijk de Britse telecombedrijven Vodafone en British Telecom. KPN weet zich gesteund door haar Aziatische partners NTT DoCoMo en Hutchison Whampoa. Verwacht wordt dat serviceprovider Debitel en het consortium 3G, waarin het Spaanse Telefónica en het Finse Sonera zijn verenigd, als eerste zullen sneuvelen in de miljardenstrijd.

Het Duitse Mobilcom, dat evenals Debitel abonnementen voor mobieltjes verkoopt zonder over een eigen netwerk te beschikken, wordt gezien als de meest veelbelovende nieuwkomer. France Telecom nam - na bij de overname van E-plus mis te hebben gegrepen - een aandeel in Mobilcom om zo toch nog een gooi te kunnen doen naar de veelbelovende Duitse mobiel tjesmarkt.

Mobilcom was maandag ook de meest agressieve bieder. Al in de eerste ronde bood het Frans-Duitse telecombedrijf voor een licentie van twee blokken 1,1 miljard gulden. Dat is vijf keer zo veel als het minimum startbedrag van 110 miljoen gulden per blok.

Mannesman en het 3G-consortium hebben aan het eind van de dag ieder een licentie van drie blokken in handen. KPN doet het in Mainz rustig aan. Dochter E-plus heeft op slechts een blok een hoogste bod van 146 miljoen gulden staan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden