Duitse Loveparade doet Woodstock vergeten

We zijn hier met meer dan een miljoen mensen bij elkaar, schalt de stem van Dr. Motte over het plein rond de Grossen Stern, een hoog gedenkteken in de Berlijnse binnenstad, waarvan de gouden engel over de immense menigte toekijkt....

Van onze medewerker

Gert van Veen

BERLIJN

Het is een uur of zeven in de avond, de Loveparade heeft zijn eindbestemming bereikt, en Dr. Motte, de grote man achter de Berlijnse techno-straatparade, spreekt zijn traditionele woorden aan het einde van de lange mars, die dit jaar wordt gehouden onder het motto 'One world, one future': 'We hebben vandaag een signaal uitgezonden naar de rest van de wereld. Liebe für die Welt.' Motte's woorden worden beantwoord met luid gejuich: ondanks een paar gemene regenbuien op deze ongewoon kille elfde juli, is de tiende Loveparade opnieuw een uitbundig feest, dat Berlijn een weekeinde lang in zijn greep houdt.

Heel Berlijn davert onder het boem-boem-boem van de techno-beat. 's Zaterdagavonds worden op meer dan vijftig locaties party's gegeven met honderden internationale dj's naast nationale grootheden als Sven Vath, Mijk van Dijk, Thomas Schumachter, Westbam en Marusha. Maar minstens zo leuk zijn de kleine, spontane openlucht-feesten, overal verspreid over het grote Tiergarten-park, op parkeerplaatsen, of in de Leipzigerstrasse, die al vrijdagsavonds door een menigte wordt geclaimd als dansvloer.

Het is nauwelijks mogelijk om te bepalen hoeveel mensen naar Duitsland zijn gekomen voor deze Berlijnse variant van het carnaval in Rio, officiële schattingen lopen uiteen van een half miljoen tot een miljoen. Juist de grootte van de Loveparade, tien jaar geleden begonnen als een spontane optocht van de eerste Duitse house- en techno-generatie, is de aanleiding voor veel kritiek. Het evenement zou commercieel zijn geworden, en zijn ziel hebben verkocht aan de duivel. Tegenstanders hebben zich verzameld in een anti-feest, de Hateparade, waar in zwart geklede punkers dansen op muziek van groepen als Atari Teenage Riot. Maar hun aantal valt in het niet bij de honderdduizenden dansers die zich in een lange stoet richting Grossen Stern bewegen.

Opvallende aanwezige in de stoet is de Franse oud-minister van Cultuur Jack Lang, die in een interview laat weten dat Parijs in september het voorbeeld van Berlijn zal volgen met een eigen parade: 'Maar dan wel met betere muziek.' Typisch Duitse hard-trance klinkt het meest op de wagens van de stoet, die zich stapvoets door de stad kronkelt, terwijl het publiek onvermoeibaar doordanst.

Het is een bonte menigte, die zich vroeg in de middag in beweging gezet, uitgedost in veelkleurige party-kleding om samen de grootste house-party van het jaar te vieren. Zoals de T-shirts met de opdruk Woodstock was ist dass denn? De Duitse house-generatie is zich er van bewust dat de omvang van het legendarische sixties-hippie-evenement hier in Berlijn wordt geëvenaard, of zelfs overtroffen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.