Update

Duidelijkheid over komst Amerikaanse omroep PBS 'over enkele maanden'

Over enkele maanden moet duidelijk worden of de Amerikaanse publieke omroep PBS al dan niet een zender in Nederland en België begint. 'Maar ik ben redelijk hoopvol dat het lukt', meldt Bernard Hammelburg desgevraagd. De journalist is er al ruim een jaar mee bezig.

Thijs van Soest
PBS America, zo heet de Britse variant van PBS. Een dergelijke opzet heeft Hammelburg voor ogen. Beeld PBS
PBS America, zo heet de Britse variant van PBS. Een dergelijke opzet heeft Hammelburg voor ogen.Beeld PBS

PBS is bekend van (historische) documentaires, het journalistieke programma Newshour en het origineel van Sesamstraat. 'Het duurt allemaal heel lang, maar de kans dat de Benelux-versie van de zender er uiteindelijk wel komt is groter dan dat hij er niet komt.' Hammelburg benadrukt echter dat rond de eventuele komst van PBS nooit een deadline is gesteld.

'Er zijn geen problemen, maar het duurt wel eindeloos. Het is gecompliceerd', zegt hij, doelend op de gesprekken die worden gevoerd tussen de zenderbazen in Amerika enerzijds en de Nederlandse en Vlaamse kabelaars anderzijds die de nieuwe digitale zender zouden moeten doorgeven.

'We branden van verlangen om de zender te beginnen, maar we hebben afgesproken verder niets over het huidige proces te zeggen.' Hammelburg denkt dat er voor het eind van het jaar duidelijkheid is. 'Ik ben die traagheid wel gewend, ik heb jarenlang documentaires gemaakt. Dat proces duurde ook altijd een eeuwigheid.'

Bernard Hammelburg, initiatiefnemer van de Beneluxversie van PBS. Beeld ANP
Bernard Hammelburg, initiatiefnemer van de Beneluxversie van PBS.Beeld ANP

'Schatkist vol pareltjes'
Hammelburg, voormalig Amerika-correspondent voor de NOS en VRT en tegenwoordig onder meer werkzaam voor onder meer BNR Nieuwsradio, vatte ruim een jaar geleden het plan op om PBS naar Nederland te halen. Samen met Daniël Hart, producer van verschillende Amerikaanse PBS-producties, zette hij het project op. Hammelburg was zelf overigens ook betrokken bij documentaires voor PBS. 'En ik presenteerde zelfs nog eens een programma dat in Amerika te zien is geweest.' Samen bedachten ze dat het toch 'geweldig zou zijn als deze schatkist vol pareltjes ook voor Nederlanders te zien zou zijn'.

Er werd een organisatie op poten gezet, waarna 'PBS Benelux' zich vorig jaar al op de tv-beurs in Cannes in een flitsende folder aan de mediawereld presenteerde. Toen werd nog gesproken van een mogelijke lancering ergens in de eerste maanden van 2014. Dit lijkt dus zeker een jaar later te worden.

PBS Newshour
PBS is een televisienetwerk dat in de Verenigde Staten uitzendt via ruim 350 lokale stations. Het brengt veel lokaal nieuws, veel kinderprogramma's, maar ook dagelijks het veelgeprezen landelijke actualiteitenprogramma PBS Newshour. PBS wordt gefinancierd door lokale giften van kijkers en sponsors, maar krijgt ook een forse subsidie van de Amerikaanse overheid van enkele honderden miljoenen dollars per jaar. Hoewel politici regelmatig kritiek op de zender hebben omdat hij ofwel te links, ofwel te rechts zou zijn, zijn veel Amerikaanse tv-kijkers over het algemeen zeer te spreken over de zender en noemen ze hem in onderzoeken een van de betrouwbaarste nieuwsmedia van het land.

null Beeld PBS
Beeld PBS
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden