Review

Dufays 'tenormissen' rijk aan ritmische constructies

Muziek van Guillaume Dufay hoor je zo goed als nooit - misschien eens in de zoveel jaar in het Festival Oude Muziek. Ook cd-opnamen van zijn werk liggen niet echt voor het oprapen. En toch was hij ontegenzeglijk de belangrijkste componist van de 15de eeuw.

Guillaume Dufay (links) met componist Gilles Binchois.

Het is dan ook een bijzondere traktatie om zomaar vier van zijn missen voorgeschoteld te krijgen door het Amerikaanse vocaal octet Cut Circle. De mis was in Dufays tijd de belangrijkste muzikale vorm - zoiets als later de symfonie, al had deze muziek allereerst een kerkelijke functie. Cut Circle heeft gekozen voor de vier 'tenormissen' die tot Dufays rijpste werk worden gerekend.

Deze missen zijn elk gebaseerd op een reeds bestaande melodie (de 'tenor' of 'cantus firmus') die in lange noten door alle delen heen loopt en zo zorgt voor een zekere eenheid. In de Missa Se la face ay pale is die melodie ontleend aan een chanson van Dufay zelf, dat daarom ook op de cd is opgenomen.

De variëteit die Dufay met slechts vier (of minder) verweven zanglijnen weet te bereiken is verbazend, mede door de slimme imitaties en subtiele ritmische constructies die soms bijna modern aandoen. En toch is de muziek buitengewoon soepel en harmonieus. Dirigent Jesse Rodin legt in het fraai uitgevoerde boekje gedetailleerd uit wat er allemaal aan deze magistrale muziek te ontdekken valt.

Guillaume Dufay: Les Messes à Teneur

Musique en Wallonie

De uitvoeringen zijn zonder meer knap. De zangers zingen vibratoloos en haarzuiver, en de dikwijls schijnbaar van een vaste maatindeling losgezongen ritmes hebben voor hen geen geheimen. Ook krijgt elke mis zijn eigen karakter.

Als enige bezwaar zou je kunnen aanvoeren dat de expressie soms wel sterker naar het martiale neigt dan naar het zoetvloeiende, waardoor de muziek meer dan eens de strakke lijnen, maar ook het harde steen van een gotische kerk oproept.

Les Messes à Teneur
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden