Duda Paiva verrast met schuimrubberen fantasiefiguren

Het spel met het spel beheerst Paiva als geen ander en compenseert het dunne verhaallijntje ruimschoots. Hoewel er enkele armen en vleugels worden afgerukt, is Monsters! nooit echt eng.

Mirjam van der Linden
null Beeld Cees Wouda
Beeld Cees Wouda

Een jeugdvoorstelling voor 6+ die Monsters! heet: je zou bij voorbaat al geen zin meer hebben om te gaan kijken, zo voorspelbaar klinkt zo'n titel. Gelukkig verraadt het uitroepteken iets van zelfspot en gekkigheid en is poppentheatermaker Duda Paiva niet de minste. Dus op naar het Pop Arts Festival.

Daar verrast Paiva wederom met zijn schuimrubberen creaties. Geen zelfverzonnen gedrochten schotelt hij de kinderen voor, maar fantasiefiguren uit de Griekse mythologie. In een circuspiste met rode gordijnen brengen drie acteurs c.q. dansers een fikse stoet tot leven. Als eerste pellen ze spreekstalmeester Narcissus uit een bolletje foam. Daarna volgen de imposante, maar ook wel bangige aasgieren, een trillend kalfje dat pas met aanplakhoorntjes in een bloeddorstige minotaurus verandert en slangvrouw Lamia, die graag mannen en kinderen eet. Uitsmijter is de dolle centaur, half mens, half paard.

Monsters!
Jeugdtheater
Van Duda Paiva
Spel en dans: Josse Vessies, Cat Smits en Tim Velraeds
20/4, De Krakeling, Amsterdam
Tournee vanaf 24/9. www.frontaal.com

Hoewel er enkele armen en vleugels worden afgerukt, wat mooie Venus van Milo-achtige torso's oplevert, is Monsters! nooit echt eng. Daarvoor zijn de monsters net te onbeholpen en telkens op tijd overduidelijk nep en zijn de mensen op het toneel soms enger. Dit spel met het spel beheerst Paiva als geen ander en compenseert het dunne verhaallijntje ruimschoots.

Je ziet hoe handen en voeten ergens doorheen steken, hoe vingers tanden worden, hoe makkelijk je uit piepschuim een punthoofd kneedt, hoe poppen van de ene in de andere hand worden overgedaan en ook hoe de spelers hun eigen pop becommentariëren. Dit goochelen met inleven en afstand houden en de fysieke aanpak maken Monsters! bijzonder aangenaam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden