Dubbeldik voor een gulden meer

De vrije winterdagen en de volle buiken naderen. Dat betekent onder meer dat de weekbladen hun dikke kerstnummers gaan presenteren....

Een dergelijk omvangrijk nummer wordt met dezelfde redactie als gebruikelijk gemaakt, wat tot gevolg heeft dat nogal wat verhalen het KBS-stempel hebben. (Ter verduidelijking: KBS staat voor 'Kan Blijven Staan'. De afkorting die ter Volkskrant-redactie wordt gebruikt voor verhalen die niet noodzakelijkerwijs de volgende dag in de krant hoeven.) Gelukkig heeft Elsevier de KBS-artikelen in volgorde van belangrijkheid geplaatst, zodat de lezer het blad op de voet op kan afwerken. Allereerst is er premier Wim Kok, die verslaggever Hugo Camps toevertrouwt dat hij sinds kort een mobieltje heeft en een computer om te e-mailen. RVD-hoofddirecteur Eef Brouwers zat erbij, dus dat zal wel kloppen.

Nadat hiermee de kop van het nummer eraf is, volgen politicus Paul Rosenmöller, voetbaltrainer Frank Rijkaard, bioloog Frans de Waal, onderneemster Nina Brink en filosoof Peter Sloterdijk. Ook de reportages zijn volgens hiërarchische volgorde afgedrukt: Kosovo, dure huizen, Argentinië, de Oranje-prinsen, de zwemmers van PSV, het buitenverblijf van de Kennedy's, Isfahan, de nalatenschap van de Ceausescu's en nog veel meer, want in 288 pagina's kan men veel kwijt, onder meer een 21 pagina's tellend dossier met honderd foto's uit de afgelopen eeuw.

Vrij Nederland houdt zijn dubbelnummer nog een weekje vast en lijkt in afwachting van de geboorte de donkere dagen voor kerst extra somber te willen maken. Afgezien van de vaste komische rubrieken, valt er weinig te lachen. De ruggengraat van aflevering 50 bestaat uit verhalen over ontspoorde dan wel levensgevaarlijke kinderen in Nederland en over aids, prostitutie, misleiding, geweld, armoede en overige narigheid in Rusland. Wie leedvermaak ook als vermaak beschouwt, kan op pagina 23 lezen waarom Gelredome-directeur, tevens Vitesse-voorzitter Karel Aalbers, het loodje gaat leggen in zijn gevecht met energieproducent NUON.

Ook HP-De Tijd wacht nog een week met het dubbelnummer, dat 180 pagina's gaat tellen. De huidige aflevering bevat de gebruikelijke, vaak lichte, maar tevens smakelijk opgediende kost. Johan Cruijff, de gitaar, Jan Cremer, het damestasje en tekenaar Stefan Verwey. In totaal 38 onderwerpen verdeeld over 106 pagina's. Dat zijn bijna evenveel items als Elsevier er in zijn dubbeldikke nummer stopt.

De Groene Amsterdammer kiest net als Elsevier voor het dubbelnummer vóórdat de kerstdagen aanbreken. Ook De Groene kost een gulden meer dan gebruikelijk (¿ 7,50) en is eens zo dik (68 pagina's). Een aflevering om te bewaren. Niet alleen omdat De Groene met ingang van 2000 van formaat verandert ten einde meer adverteerders te trekken. Maar nog meer, omdat dit nummer geen verzameling van KBS-restartikelen is. De Groene heeft een thema. Alle verhalen gaan over vrouwen, of over dé vrouw. Ciska Dresselhuys, Dieuwertje Blok, Marilyn French, de Maagd Maria, soroptimisten, power girls, zakenvrouwen in mantelpak, ME-vrouwen in uniform, de ejaculerende vrouw, columnistes en Papoeabruiden. Achter elkaar is het een beetje veel van het goede, maar omdat het nog drie weken duurt voordat de volgende Groene verschijnt, is dit bezwaar een gezocht bezwaar.

Het laatste dubbelnummer (80 pagina's) van deze week is van Hervormd Nederland, dat dit keer ¿ 8 in plaats van ¿ 5,75 moet kosten. Ook HN heeft, net als zijn dichterlijke broer De Groene, voor een thematische aanpak gekozen. Uitgangspunt was De toekomst der religie, de studie die Simon Vestdijk in 1947 publiceerde. Bekende Nederlanders (Youp van 't Hek, Mary Michon en Edward Schillebeekx) en minder bekende landgenoten (Rex Brico, Alja Tollefsen, Hans Tennekes) vertellen over hun huidige beleving aangaande de godsdienst en hun verwachtingen daaromtrent. Een prettige en ook vooruitstrevende aanpak van HN, want voor de meeste media is het pas over ruim twee weken afgelopen met de lijstjes en de tophonderds.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden