Update

Drukkers van De Telegraaf bereid te staken

De drukkers van De Telegraaf dreigen met stakingen als het TMG-concern wordt opgedeeld. Ze overwogen gisteren, na het bekend worden van het vertrek van hoofdredacteur Sjuul Paradijs, zelfs al even de krant van maandag niet te drukken. Dat schrijven ze in een brief aan de redactieraad waar het tijdschrift Quote over beschikt.

Sjuul Paradijs.Beeld ANP

Om 2 uur vanmiddag wordt de redactie van De Telegraaf geïnformeerd over het toch nog onverwachte ontslag van hoofdredacteur Sjuul Paradijs. 'Wij hopen dat jullie in de vergadering van vanmiddag er bij de concernleiding op aan zult aandringen om het TMG-concern als een eenheid te laten opereren', staat in de brief van de drukkers.

De Telegraaf Media Groep (TMG) maakte gisteravond bekend dat Sjuul Paradijs per direct opstapt als hoofdredacteur van De Telegraaf. Zijn werk wordt tijdelijk overgenomen door andere leden van de hoofdredactie, met adjunct Jan-Kees Emmer als eerste aanspreekpunt. Paradijs was sinds 2009 hoofdredacteur van de krant. Hij werkte sinds 1986 bij TMG.

In een verklaring op de site van de Telegraaf zegt Paradijs: 'Met grote dankbaarheid kijk ik terug op 29 jaar dat ik in dienst van de lezers mijn journalistieke werk heb kunnen doen en de belangen van De Telegraaf kon dienen. Alle Telegraafmedewerkers wens ik succes toe met hun werk om het concern en de Telegraafmedia nog sterker te maken dan ze nu al zijn.'

Conflict
Het vertrek van Paradijs komt tijdens een onrustige tijd bij de Telegraaf. De redactie en de TMG-directie liggen met elkaar overhoop over het voornemen van de directie om deelredacties als Telesport, De Financiële Telegraaf, Vrouw en Privé te verzelfstandigen en af te splitsen van de krant. De titels zouden onder meer hun eigen hoofdredacteur krijgen, naast een eigen uitgever. Op die manier moeten ze meer geld gaan opleveren.

De redactie is fel tegen deze plannen, omdat de redactionele eenheid en onafhankelijkheid in het geding zouden zijn. Ook zijn er zorgen over het verlies van banen. De redactie liet bovendien weten dat de opsplitsing van de krant tevens een tactiek zou kunnen zijn om de hoofdredactie onder macht te ontnemen of zelfs in zijn geheel weg te sturen.

'Klap voor redactie'
Dagbladsecretaris Annabel de Winter van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) noemt het vertrek in een eerste reactie aan het ANP een 'extra klap voor de redactie'. 'Sjuul was de voorvechter van de redactie. De redactieraad was al in onderhandeling met de directie om een regeling te treffen waar de raad wél mee kan leven. Door het vertrek van Sjuul is de redactie geamputeerd, maar de raad blijft strijdbaar', zegt De Winter.

De redactieraad van De Telegraaf liet weten het vertrek van Paradijs te betreuren, maar kon verder niet op de zaak ingaan.

Wie is Sjuul Paradijs?

In 2012 schreef Volkskrant-journalist Jan Tromp een profiel van Sjuul Paradijs. Lees het stuk hier.

Hoofdredacteur Sjuul Paradijs van de Telegraaf hield vlak na de aanslag op het weekblad Charlie Hebdo afgelopen januari een toespraak op de redactie.Beeld anp

Waar gaat het conflict bij De Telegraaf precies over?

Lees het hier

Deze vijf vragen gaan er ook over

Wie zijn de lezers van De Telegraaf?

Sir Edmund publiceerde vorig jaar een groot profiel. Lees het hier terug

Carrière

Sjuul Paradijs werkte sinds 1986 bij TMG. Hij begon bij huis-aan-huisblad De Echo als verslaggever en stapte in 1988 over naar De Financiële Telegraaf. Later werd hij parlementair verslaggever. Tussen 1994 en 2002 was hij chef van de parlementaire redactie. In 2005 werd hij adjunct-hoofdredacteur van de krant. Op 1 januari 2009 werd hij algemeen hoofdredacteur.

Paradijs was in 2009 oprichter van de publieke omroep WNL, dat toen nog stond voor Wakker Nederland, gebaseerd op de slogan van zijn ochtendkrant. Mede door een campagne in De Telegraaf had de omroep al twee weken na oprichting de benodigde 50.000 leden om de status van aspirant-omroep aan te vragen. Sinds 2010 zendt de omroep, die onafhankelijk is van TMG, uit op radio en televisie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden