Droomopening met Kleines Requiem in danstheater Strong Language

Hans van Manens Kleines Requiem is een droomopening voor Strong Language, dat verschillende sferen samenbrengt. Vibrerende clubdans staat tegenover een duistere golfslag.

Annette Embrechts
Georgi Milev en Valentina Scaglia. Beeld Joris-Jan Bos
Georgi Milev en Valentina Scaglia.Beeld Joris-Jan Bos

De tweespalt in het premièrepubliek was voelbaar. Wie gecharmeerd was van de vibrerende clubdans in Bedroom Folk (van het Israëlische duo Sharon Eyal & Gai Behar), had minder met de duistere golfslag en bliksemschichten in In the Event (van de Canadese Crystal Pite). Hun choreografisch idioom, in Strong Language samengebracht met dat van Hans van Manen, ademt anders.

Bij Eyal en Behar schokschouderen de dansers zich samen, op continu verende voeten en tenen. Bastonen drijven de groep samen en uiteen. Even waaiert iedereen uit, dan trekt de groepskracht iedereen weer naar het middelpunt. Met een aanstekelijke reidans als bevestiging.

In the Event is aards en duister. Danser Fernando Hernando Magadan lijkt te treuren om de dood van zijn geliefde. Een hamerslag op een piano schiet hem terug in de tijd. De stervende dwaalt langs het verfrommelde achterdoek. In de groep gaat een golfslag van de ene danser over op de andere. Die canon herhaalt zich net te vaak.

Over één ding was het publiek het eens: de fantastisch gedanste herneming van Hans van Manens Kleines Requiem (1996) was een droomopening.

Door Nederlands Dans Theater 1. 16/4, Lucent Danstheater, Den Haag. Tournee 7/5 t/m 4/6.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden