TheaterrecensieDronken mensen

Dronken mensen levert ongegeneerd goed en grappig acteurstoneel op ★★★★☆

Dronken mensen is een natte acteursdroom. Het bestaat namelijk uitsluitend uit personages die de hele tijd starnakel zat zijn.

Hajo Bruins in Dronken mensen. Beeld Bas de Brouwer
Hajo Bruins in Dronken mensen.Beeld Bas de Brouwer

Het is altijd fijn als een groep goede acteurs besluit om het heft in eigen hand te nemen. Xander van Vledder, Justus van Dillen en Linde van den Heuvel hebben dat nu gedaan. Het drietal richtte onlangs hun eigen groep op (stoer, in deze tijden) met het doel om nieuw repertoiretoneel te spelen (dat bij de grote gezelschappen inderdaad ‘uit’ is). Dronken mensen is hun debuut, met Van Vledder als regisseur, en niet als speler.

Dit tragikomische stuk uit 2014 van de rus Ivan Wyrypajev is een natte acteursdroom. Het bestaat namelijk uitsluitend uit personages die de hele tijd dronken zijn. De een is starnakel zat, de ander is bedwelmd, weer een ander is hyper en nog iemand is totaal ontoerekeningsvatbaar. Dronken mensen spelen, veel struikelen, roepen en schreeuwen, dát vinden acteurs leuk.

Voor publiek geldt dat dronken mensen kijken dan weer niet altijd even leuk is. Gelukkig is de goede acteursgroep uitgebreid met nóg meer goede spelers, waaronder Hajo Bruins, Ellen Parren en Anne Lamsvelt. Wat een genot om al deze verschillende stijlen naast elkaar te zien in de Nassaukerk in Amsterdam, waar ze spelen en blijven spelen tot en met 24 oktober.

Wyrypajev schreef een collage van los samenhangende scènes, die plaatsvinden tijdens één lange, beschonken nacht. Een cruciale zin is: ‘God spreekt tot de wereld via dronken mensen.’ Alle personages zijn eenzaam op hun eigen manier. Allen zijn op zoek naar zingeving, naar betekenis, maar nuchter niet in staat om die te vinden of om hun verlangen ook maar toe te geven. Alleen zonder gêne, zonder die verdomde weldenkende vermogens zijn ze in staat om met elkaar hun pijn onder ogen te zien. In de handen van deze groep levert dat ongegeneerd goed en grappig acteurstoneel op.

Dronken mensen

Theater

★★★★☆

Van Ivan Wyrypajev door Dronken mensen, regie Xander van Vledder, met Linde van den Heuvel, Justus van Dillen, Hajo Bruins , Ellen Parren, Anne Lamsvelt, Valentijn Benard en Danny Westerweel.

10/10, Nassaukerk, Amsterdam, daar t/m 24/10.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden