Dromen bij biefstuk met friet

Geld verdienen als water, een beroemde popster worden of een onderwereldgroep ontmaskeren tijdens het schrijven van een Hollywood-scenario: dat kan allemaal in Amerika....

Clara Strijbosch

Amerika is in dit boek het land van de onbegrensde mogelijkheden, waarde juiste man of desnoods vrouw op de juiste plaats het ver kan brengen.Het vierde en kortste verhaal is het minste, maar de drie andere zijn demoeite waard. In het eerste verhaal, 'Manhattan on the left bank', wordtde biografie geschreven van het Antwerpse zakentalent Peter ('Pierre')O'Neill.

Nadat hij in New York een gigantisch vermogen bij elkaar heeftgespeculeerd, laat hij op de linkeroever van de Schelde een stad volwolkenkrabbers verrijzen, waarvan de schaduwen reiken tot aan de Onze LieveVrouwe-kathedraal. Dat deze hele nieuwe stad tot stof is vergaan, is deschuld van de geschiedenis.

Bijna net zo indrukwekkend is het oeuvre dat gitarist-zanger EddieEijkelboom naliet als rock-'n-roll-muzikant van de band de Jet-Cats. Datzijn carrière in de knop gebroken is, wijt Eddie niet aan het feit dat hijniet van de vrouw van zijn manager kon afblijven, maar aan dekleinburgerlijkheid van zijn bandgenoten.

Tweede man Dirk Appeltans, die de ware rock-'n-roll-uitstraling heeft,is buiten het podium een angsthaas die als hij een stukje spacecake heeftgegeten in het Antwerps begint te klagen 'dat zijn benen zo raar aanvoeldenen of dat wel normaal was'.

Uit heimwee keren Eddies bandleden vroegtijdig terug naar Vlaanderen,waar ze een carrière beginnen als behanger of bouwondernemer. Met devoormalige ster Eddie zal het slecht aflopen. Zijn interviewer vindt hem,nog geen zestig jaar oud, als een afgeleefde drinker in een oude caravan.

Wat het einde is voor Johnny Vanhees in het derde verhaal, 'BodegaVespucci', blijft in het ongewisse. Hij schrijft zijn eigen geschiedenistijdens zijn infiltratie in een Vlaamse misdaadcel, en aan het slot haaltde werkelijkheid het verhaal in. De mannen met wie Johnny kennismaakt,houden zich bezig met afpersing en 'opruimingen'. In de twee weken datJohnny dagelijks met de leden van de cel in de bodega eet, komt hij tweekilo aan, doordat barman Ludo, tevens slager, voortreffelijke biefstukkenserveert met friet en mayonaise. De beschrijving van het handwerk dat Ludobij afrekeningen binnen de groep verricht, zou je er als lezer toe kunnenbrengen voorgoed vegetariër te worden.

Jan van Loy kan verhalen schrijven, en weet het spel met fictie handigte spelen. Hij laat zijn hoofdpersonen hun onthullingen doen in de vorm vaneen biografie, gebaseerd op zogenaamd historische gegevens, een interviewof een dagboek. Wat hij zijn personages laat overkomen berust op 'warefeiten'. Dat die feiten de stoutste dromen overtreffen, ligt aan Amerika.Daar kan alles werkelijkheid worden.

Clara Strijbosch

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden