Droevige optredens van Derksen en Zijlstra

Het Pietbesluit van RTL maakt overal de tongen los. Een van de dieptepunten: Johan Derksen bij Voetbal Inside.

Was Johan Derksen zich van geen kwaad bewust of waren zijn excuses puur voor de bühne?

De voorlopige winnaar van de Understatement van het Jaar-award is VVD-lijsttrekker Halbe Zijlstra. 'Ik heb wel briljantere optredens gehad', zei hij gister tegen NOS-verslaggever Xander van der Wulp over zijn desastreus verlopen aanwezigheid bij Pauw, laat op de maandagavond. Zijlstra raadde het dan ook niet aan om de uitzending terug te kijken.

Dus moet je dat vooral doen. De fractievoorzitter van de VVD was uitgenodigd naar aanleiding van een potsierlijk filmpje dat hij eerder die dag op Twitter had geplaatst. Hij vond het 'een hele domme zet' dat RTL had besloten Zwarte Piet te vervangen door Schoorsteenpiet. Tegenover RTL Nieuws zei Zijlstra zelfs dat RTL het sinterklaasfeest op deze manier vermoordde (wat overigens een prima titel voor een nieuw RTL-programma zou zijn: SINTERKLAAS VERMOORD!).

Tekst gaat verder onder de video

Later, aan tafel bij Pauw, blafte Zijlstra heel wat minder hard en pleitte hij, de redelijkheid zelve die hij is, voor een geleidelijke overgang van Zwarte Piet naar Schoorsteenpiet. Wat hij precies voor ogen had kon hij niet uitleggen, behalve dat het meteen veranderen van Zwarte Piet het voortbestaan van het sinterklaasfeest 'in gevaar' zou brengen. Programmamaker Sophie Hilbrand pinde de politicus vast op zijn woorden en dwong hem te verklaren wat dat 'gevaar' nou was. Dat was dit:

HZ: 'Ik zie het aan mijn eigen zoon, die is 8 en die zegt: papa, dat vind ik nou heel gek. Hoe kan dat nou, we hebben Zwarte Piet, we hebben er hele liedjes over, en: hè?'

SH: 'Dus hij zegt: wat gek?'

HZ: 'Ja, wat gek.'

Aanschouw en huiver. Het einde van Sinterklaas komt in de vorm van een jongetje van 8 dat wordt geconfronteerd met iets dat tegen zijn verwachtingen in gaat.

Zijlstra kon nog wel om de hele situatie lachen. Voetballers lachen ook weleens zo, als ze een bal snoeihard in hun eigen doel hebben geschoten.

Ook op RTL zelf werd Het Pietbesluit besproken, aan tafel bij het immer eloquente Voetbal Inside. 'Was je trouwens van slag van het besluit van RTL om de Veegpiet te introduceren?' vroeg presentator Wilfred Genee aan Johan Derksen. Het enige nadeel van het besluit van RTL, vond Derksen, 'is dat het hysterische juffrouwtje Simons nu zo trots als een aapje door het land rent'.

Derksen bood gisteren op AD.nl zijn excuses aan voor die opmerking. 'Ik haalde op ongelukkige wijze verschillende spreekwoorden door elkaar. Ik had dat zelf niet eens in de gaten.'

Maar is dat zo? Tot drie keer toe had Genee geprobeerd de opmerking van Derksen te corrigeren, of 'recht te lullen', zoals hij dat noemde. 'Zo trots als een aapje, heb ik net gehoord, terwijl het toch echt zo trots als een pauw is', probeerde Genee. 'Waar het hart vol van is, loopt de mond van over', zei Derksen daarop. Genee wilde toen overgaan op een ander onderwerp, maar Derksen wilde nog wat kwijt: 'Ze lijkt helemaal niet op een pauw.'

Nu zijn er twee mogelijkheden. Of Derksen was zich met zijn opmerkingen echt van geen kwaad bewust. Of zijn excuses waren puur voor de bühne. Echt veel maakt het niet uit, het is allebei even droevig.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden