Dringen rond de internetkassa

Betalen op internet is nog altijd omgeven met een aura van onveiligheid. Die beeldvorming zit de groei van het webwinkelen in de weg....

Door Peter van Ammelrooy

Bij de Consumentenbond nemen ze geen enkel risico. Klanten die via de website van de bond brochures bestellen, kunnen niet meteen afrekenen. 'Gezien de discussie over de veiligheid van internetbetalingen kunt u momenteel alleen betalen met een acceptgiro', zo staat in de voorwaarden.

De internetwinkel van Free Record Shop accepteert daarentegen ieder denkbaar betaalmiddel - uitgezonderd zout, het ruilmiddel van de Chinezen in de dertiende eeuw. Naast acceptgiro kun je er cd's kopen met creditcards, automatische incasso, Rabo Direct, Mobile2Pay (overboeken via de gsm) en de jongste vorm van betaalgemak, de Wallie-card.

Betalen op internet - en dan vooral direct afrekenen, via elektronische weg - boezemt consumenten nog steeds wantrouwen in, blijkt keer op keer uit onderzoeken. Berichten in het verleden over fraude met creditcards en e-wallets (digitale portemonnees) hebben hun effect niet gemist.

'De acceptgiro is op internet nog steeds het meest gebruikte betalingsmiddel', bevestigt Wijnand Jongen, directeur van Thuiswinkel.org, de brancheorganisatie van webwinkels en postorderbedrijven. Van de 980 miljoen euro die vorig jaar door Nederlanders via internet werd besteld, is eenderde op deze 'ouderwetse' manier afgerekend.

De creditcard dient in 22 procent van de bestellingen als betaalmiddel, ondanks zijn aura van onveiligheid. 12 Procent verloopt via automatische machtiging. Nog eens 10 procent wordt door de klant via zijn online-bankrekening overgemaakt, terwijl 8 procent de rekening bij de postbode voldoet (onder rembours) als die de bestelling aflevert.

Alle nieuwere vormen van elektronisch betaalgemak zijn nauwelijks in de statistieken terug te vinden. De restpost 'anders' in het onderzoek van Blauw Research uit Rotterdam bedraagt nog geen 4 procent. Oplossingen als Teletik, WWWbon, Wallie-Card, Way2Pay en Moxmo hebben nog een wereld te veroveren.

Die boodschap is wat de Postbank betreft niet aan dovemansoren gericht. Anderhalf miljoen klanten van deze ING-dochter kregen deze week een brief met daarop een activeringscode voor Way2Pay. Bij deze betaaldienst rekent een klant in webwinkels af met zijn e-mailadres en een zelfgekozen wachtwoord. De bedragen worden daarna rechtstreeks afgeschreven van de girorekening.

Way2Pay telt momenteel dik twintigduizend gebruikers. Dat moeten er begin volgend jaar honderdduizend zijn. Die vervijfvoudiging moet snel worden bereikt met een stuntkorting. Zeventig webwinkels geven vijf euro retour bij iedere eerste bestelling die een klant met Way2Pay afrekent.

Voor consumenten die betalen met hun e-mailadres nog te eng vinden of die een girorekening ontberen, bestaat sinds anderhalve maand de Wallie-card. Die is te vergelijken met de prepaid-kaarten voor de mobiele telefoon.

In kiosken en tabakswinkels kunnen Wallies met een waarde van vijf, tien, twintig en vijftig euro worden gekocht. De kaarten zijn voorzien van een code, die de koper bij een bestelling op een website moet intikken. Het bedrag wordt dan op het tegoed van de kaart in mindering gebracht. 'De verrekening gebeurt centraal, bij ons', zegt Randy van Essen van Distri Group, de exploitant van de Wallie-card. 'De webwinkels hebben er dus geen omkijken naar.'

De consument kan voor een bestelling maximaal vijf Wallie-cards gebruiken. Van Essen: 'Bij grotere bedragen gebruiken mensen toch meestal een andere wijze van betalen.' De Distri Group heeft voor de Wallie officiële vrijstelling gekregen van De Nederlandsche Bank, in afwachting van een definitieve goedkeuring.

Van Essen wil niet zeggen hoe hoog de commissie is die internetwinkeliers betalen voor gebruik van de Wallie. 'Dat verschilt van dienst tot dienst.' Hij spreekt niet tegen dat de commissie in sommige gevallen kan oplopen tot 20 procent van de aankoopsom.

Volgens Wijnand Jongen van Thuiswinkel.org is dat een van de nadelen die kleeft aan veel nieuwe betalingsmethoden. 'Een grote partij kan een vuist maken, omdat hij meer klanten aanbrengt. Kleinere webwinkels betalen veel meer voor dezelfde dienst.' Ook moeten de handelaars steeds weer investeren in nieuwe technieken.

Dat probleem heeft de consument ook. Hij moet steeds opnieuw nagaan welk betaalmiddel waar wordt geaccepteerd. De Free Record Shop bijvoorbeeld accepteert de Wallie, maar meldt dat niet op helppagina's. 'Dat zijn ze even vergeten', merkt Van Essen op. Hij zal ze nog eens mailen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden