Drietrapsraket is basis van Volgspot

Volgspot, nacht van zondag op maandag, 00.00-01.00 uur, Radio 1 en 2. Op zondagavond tegen middernacht dimmen ze het licht in een kleine radiostudio in Hilversum....

'Ik kies mensen die al het een en ander hebben gedaan, dus doorgaans geen piepjonge nieuwkomers', vertelt Span. 'Een uur is lang, het gesprek moet niet na een half uur stilvallen omdat we uitgepraat zijn. Jong talent hou ik in de gaten, ik wacht met ze te spreken tot ik denk dat ze echt iets te melden hebben.

'Leidraad voor elk gesprek is: wat wil jij bereiken bij je publiek? Wat willen theatermakers losmaken, veranderen in de kop van hun toeschouwer? En wat gebeurt er in hun eigen kop op het moment dat ze staan te spelen?

'Wie is deze mens? Is zijn karakter relevant voor de voorstelling? En wat betekent die combinatie voor de ervaring van het publiek? Als ik in staat ben die drietrapsraket te maken in een uur Volgspot, ben ik helemaal tevreden.

'Ik ben geen recensent, ik zit er niet om een voorstelling goed te keuren of af te kraken. Mijn taak is een zo volledig mogelijk portret neer te zetten van mijn gast. Natuurlijk kunnen luisteraars naar aanleiding daarvan besluiten naar een voorstelling te gaan.

'Ik probeer zo mogelijk van tevoren te zien wat mijn gast precies maakt. Dat betekent dat ik regelmatig een repetitie zie van een voorstelling die nog niet af is. En soms wordt het dan uiteindelijk een slechte voorstelling. Dat kan, dat ik het verkeerd heb ingeschat. Is geen goed gevoel, als ik een voorstelling of film heb aanbevolen die zonde blijkt te zijn van je avond.

'Het ligt niet in mijn karakter om zuur of kritisch te zijn. Ik ga niet met mijn gasten in discussie, al stip ik het wel aan als ze slechte kritieken hebben gehad. Voor mij staat de mens centraal, niet de voorstelling.

'Zelf heb ik een lichte voorkeur voor toneel. Ik hou van vileine dingen, van een lekker scherpe Ayckbourn. Kleinkunst, vind ik ook leuk: zang met een gitaar of een piano, kleine liedjes die de maker zelf aan het hart gebakken zijn.

'En ik ben dol op het kitscherige van het songfestival. Daarover mag ik van mezelf pas beginnen in april, en collega's verbieden me er voortdurend op terug te komen. Maar voor de rest blijf ik geloof ik redelijk op ''niveau''.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.