Driemanschap neemt leiding Toneelgroep Oostpool over

Jeroen De Man (35) en Sarah Moeremans (36) treden met ingang van het nieuwe Kunstenplan (2017-2020) toe tot de artistieke staf van Toneelgroep Oostpool. Samen met artistiek leider Marcus Azzini vormen zij vanaf dat moment de kern van deze Arnhemse theatergroep.

null Beeld
Beeld

Nu bestaat het artistieke team van Oostpool behalve uit Azzini ook uit Bianca van der Schoot en Suzan Boogaerdt, Joeri Vos en Thimothy de Gilde. Van der Schoot gaat volgend jaar echter het Ro Theater in Rotterdam leiden en neemt Boogaerdt, met wie zij al jarenlang een duo vormt, mee. Joeri Vos blijft vanaf 2017 alleen nog zijdelings bij het gezelschap betrokken. 'Zijn traject binnen Oostpool als regisseur van kleine naar grote zaal is met Richard III tot een succes gebracht', aldus het gezelschap.

Sarah Moeremans Beeld J. Maiwald
Sarah MoeremansBeeld J. Maiwald

Oostpool is een van de negen grote stadsgezelschappen en behoort samen met Toneelgroep Amsterdam, Nationale Toneel en Noord Nederlands Toneel tot de vier groepen die de meeste rijkssubsidie krijgen (2.5 miljoen euro). Azzini begon zijn artistieke leiderschap in Arnhem in 2012.

De afgelopen jaren regisseerde Azzini zelf spraakmakende voorstellingen als They Are Just Kids, Angels in America en De onrendabelen. Het duo Boogaerdt/VdSchoot maakte vooral naam met ontregelende performances als Hideous (Wo)men en onlangs nog in de Ruhrtriënnale met Orfeo. Joeri Vos regisseerde bij Oostpool zowel in de kleine als de grote zaal en schreef voor verschillende producties ook de tekst.

Met de aanstelling van De Man en Moeremans gaat Oostpool een nieuwe fase in. Azzini: 'Wij willen onze positie als een van de grote, leidende theatergezelschappen in Nederland verder uitbouwen. Sarah Moeremans gaat meteen van start in de grote zaal, met Jeroen De Man hebben wij een traject voor talentontwikkeling afgesproken.'

Samenwerking grote gezelschappen

Sarah Moeremans werkte als theatermaker bij onder meer Ro Theater, Noord Nederlands Toneel en bij haar eigen groep Moeremans & Sons. Opvallende producties van haar waren de Crashtest Ibsen- reeks, waarin zij de toneelstukken van Henrik Ibsen door de mangel haalde. Vorig jaar regisseerde zij bij Orkater Een pure formaliteit met Pierre Bokma en Porgy Franssen. Jeroen De Man is tot nu toe vooral bekend als een van de steunpilaren van het collectief De Warme Winkel. Daarnaast speelde hij vorig seizoen de titelrol in Oom Wanja in De Toneelschuur Haarlem en regisseerde hij bij het Ro Theater Als ik de liefde niet heb. In de toekomst wil hij vooral gaan regisseren.

Opmerkelijk is dat De Man zijn werk bij Oostpool en Nationaal Toneel gaat combineren. Per seizoen zal hij bij beide gezelschappen één productie maken. Het is nog niet eerder voorgekomen dat twee grote gezelschappen gaan samenwerken.

Azzini: 'Eric de Vroedt die vanaf 2017 het Haagse gezelschap gaat leiden en ik waren sowieso van plan af en toe te gaan samenwerken. Met deze vorm van talentontwikkeling is daarmee een eerste stap gezet. Onze beide gezelschappen hebben in de toekomst behoefte aan regisseurs die in de grote zaal willen en kunnen werken.'

Jeroen De Man Beeld Janita Sassen
Jeroen De ManBeeld Janita Sassen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden