Driemaal bij dageraad

Korte, suggestieve roman in drie verhalen van Baricco

Edwin Krijgsman

In de roman Mr Gwyn van Alessandro Baricco voert de auteur een fictief boek op van de Brits-Indische schrijver Akash Narayan, getiteld Driemaal bij dageraad. Het boek bestond niet, maar nu dus wel.

Driemaal bij dageraad is een drieluik waarin dezelfde twee personen elkaar op een ander moment in hun leven ontmoeten: in het eerste verhaal zijn ze beiden volwassen, in het tweede verhaal is zij 16 en hij een nachtportier van 60, in het derde verhaal is zij een vrouw van in de 50 en hij een jongetje van 13. Ieder verhaal sluit de andere twee dus uit. Vertrekpunt is steeds een hotel, tijdstip steeds de dageraad.

In het openingsverhaal komt een mooie, niet meer zo jonge vrouw een hotel binnen waar een man in de lobby zit en juist wil vertrekken naar een zakelijke afspraak. Zij dringt zich op, wil naar zijn kamer. Hij is ongeduldig, maar ook nieuwsgierig. Nadat ze naar zijn kamer zijn gegaan en zij zich heeft uitgekleed en in bed is gaan liggen, vervolgen ze hun merkwaardige dialoog, waarna het verhaal een onverwachte wending neemt. Dat eerste verhaal heeft een vreemd effect: je begint het tweede verhaal extreem op je qui-vive.

Hoe verder je komt, hoe meer de duisternis optrekt - tot opeens alles genadeloos contouren krijgt. Baricco's taal is kaal, maar met een enorme suggestieve kracht. Driemaal glashelder, als schilderijen van Hopper, en even geheimzinnig.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden