Drie programma's VPRO genomineerd voor Zilveren Nipkowschijf

Wie de Zilveren Nipkowschijf ook krijgt, de winnaar van de prestigieuze televisieprijs is sowieso van de VPRO. Uit een longlist van 55 programma's zijn drie producties van de omroep genomineerd. Zondag met Lubach, Langs de oevers van de Yangtze en De Hokjesman maken kans op de Nipkowschijf.

Redactie
Michael Schaap, presentator van de Hokjesman. Beeld anp
Michael Schaap, presentator van de Hokjesman.Beeld anp

De nominaties zijn woensdag bekendgemaakt in De Wereld Draait Door. De Zilveren Nipkowschijf wordt ieder jaar uitgereikt door een jury van televisiecritici aan het beste televisieprogramma. Vorig jaar was het eveneens een VPRO-productie die de prijs won; Thomas Erdbrink en Roel van Broekhoven kreeg de onderscheiding voor hun tv-serie Onze man in Teheran.

In Zondag met Lubach giet Arjen Lubach de succesformule van Amerikaanse hits als The Daily Show in een Hollands jasje. Het is satire gemengd met journalistiek, resulterend in een vlot en vermakelijk programma over de actualiteit, met niettemin een serieuze ondertoon.

Langs de oevers van de Yangtze is een tv-serie van fotograaf Ruben Terlou, waarin hij de langste rivier van China volgt en onderwijl een originele blik geeft op het land. In zes afleveringen laat hij een veelzijdig beeld zien van China, met als centrale thema de Chinese Droom.

In de Hokjesman gaat filmmaker Michael Schaap op pad om verschillende bevolkingsgroepen in de Nederlandse samenleving te doorgronden. Op antropologische wijze, alsof hij met primitieve stammen van doen heeft, bestudeert Schaap de wereld van de adel, professoren, Twentenaren, en andere groepen in het land.

De winnaar wordt op 10 juni bekendgemaakt.

De Zilveren Nipkowschijf. Beeld anp
De Zilveren Nipkowschijf.Beeld anp

Zilveren Nipkowschijf

De genomineerden voor de Nipkowschijf zijn bekend, schrijft Haro Kraak in zijn tv-recensie, het jaarlijkse excuus voor de tv-critici om hun beeldschermen uit te zetten en gezamenlijk af te kicken met een goed gesprek over wat het beste programma van het jaar was. (+)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden