Drie grote Tsjechov-stukken in Nederlandse theaters

Hummelinck Stuurman Theaterproducties gaat vanaf 2011 drie grote Tsjechov-stukken in de Nederlandse theaters brengen, over een periode van drie jaar. Daarvoor zijn acteurs aangetrokken als Pierre Bokma, Olga Zuiderhoek, Kees Hulst, Saskia Temmink, Paul Kooij en Titus Muizelaar.

Hein Janssen

In 2011 wordt begonnen met De Meeuw, in 2012 Oom Wanja en De Kersentuin in 2013.

Het is voor het eerst dat deze drie Tsjechov-stukken in onderling verband door het land gaan toeren. Ook uitzonderlijk is dat een vrije producent en dus niet het gesubsidieerde toneel dergelijke groot bezette toneelstukken op het repertoire neemt. Voor het produceren van dit drieluik wordt geen subsidiegeld gebruikt. Producent Arjen Stuurman hoopt dat de drie toneelstukken ieder minstens tachtig keer in het land gespeeld gaan worden. Volgens hem bestaat er bij de schouwburgen in Nederland grote behoefte aan ‘dit soort toegankelijk en aantrekkelijk toneel voor een breed publiek.’

De toneelstukken van Tsjechov zijn populair in Nederland en worden met enige regelmaat gespeeld. Zo brengt het Nationale Toneel komend seizoen De Kersentuin in regie van Erik Vos met Sacha Bulthuis in de hoofdrol. In Tsjechov³ zal volgens de producent de nadruk liggen op de tekst en het acteren, in een verder sobere vormgeving. Erwin Olaf is aangetrokken om de fotografie rond dit project te verzorgen. Zijn foto's zullen ook voor de affiches worden gebruikt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden