Drie ‘Dirken’ vertolken DSB-drama

DSB The Movie

Yvonne Hofs

DSB-bestuurder Hans van Goor zit gestresst in zijn kantoor in Wognum. Ene Pieter Lakeman heeft DSB-klanten op televisie zojuist aangeraden hun geld bij de bank weg te halen, en nu stromen de miljoenen bij bundeltjes de bank uit.

Topman Scheringa is er niet, die wordt de oren gewassen door De Nederlandsche Bank. Van Goor belt zijn baas. ‘Hoeveel er is opgenomen? Ja, dat weet ik niet Dirk, dat weet ik nu echt effe niet.’ Scheringa hangt op en Van Goor staart even voor zich uit. Dan pakt hij de telefoon opnieuw. Op ‘een heel erg geheim plekje in Nederland’ piept een mobieltje. Een groep hackers neemt op. ‘Oké’, zegt een van hen tegen de anderen, nadat de instructies zijn aangehoord: ‘Als we het via Rusland laten lopen, komt niemand erachter.’

Volgende scene: een journalist voert een telefoongesprek met een zenuwachtige Klaas Wilting, de woordvoerder van DSB bank, over het feit dat de website van DSB plat ligt door ‘hackers’. Klanten zijn afgesneden van hun geld.

Zou het werkelijk zo gegaan zijn? Niet erg waarschijnlijk, maar ach, het is een film, dus wat maakt het uit. DSB The Movie is een zeer vermakelijke interpretatie van de werkelijkheid, van begin tot eind in elkaar gezet door onbezoldigde amateurs. Het resultaat is opvallend goed te noemen, gezien de manier waarop de film gemaakt is. DSB The Movie is de eerste ‘crowdsourcing-film’ ter wereld: iedereen die zin had, mocht eraan meewerken, ervaring was niet vereist.

De film draait om drie verhaallijnen. De eerste is gewijd aan DSB-klanten Iris en Mark Kivit, een stel uit de lagere inkomensgroep dat door DSB is volgestopt met koopsompolissen en wegens betalingsachterstand gestalkt wordt door het DSB-incassobureau Inspectrum.

‘Gert-Jan’ , tot voor kort topverkoper bij DSB, heeft Iris naar de financiële afgrond geleid door haar op te zadelen met veel te hoge koopsommen. Als hij om die reden door Iris’ vader in elkaar wordt getrimd, krijgt hij berouw. De derde hoofdrol is gereserveerd voor een verongelijkte Scheringa.

Nogal verwarrend is dat de personages door verschillende acteurs worden gespeeld. Zo komen er drie Scheringa’s en wel acht Gert-Jannen voorbij. Het duurt daarom bij elke scene even voordat je doorhebt wie van die mannen in nette kantoorkleding Gert-Jan ook alweer is. Striktere kledingvoorschriften (Gert-Jan altijd in groen overhemd en paarse das bijvoorbeeld) hadden dit kunnen voorkomen. De leuke regievondsten maken zo’n euvel weer goed. Als Scheringa bij Wouter Bos in Den Haag komt bedelen, ontvangt Bos hem in zijn werkkamer met een baby op de arm en een stel kleuters aan zijn voeten. In de kast staat een portret van Job Cohen. Een amusante vooruitblik op wat komen ging.

DSB The Movie bestaat uit talloze feitelijke onjuistheden en het acteerwerk is niet al te best, maar voor wie het DSB-drama vorig jaar ook maar een beetje gevolgd heeft, is het geweldig entertainment.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden